ESETI TÁMOGATÁSOKRÓL IS DÖNTÉS SZÜLETETT AZ OKTÓBERI TESTÜLETI ÜLÉSEN

Az októberi képviselő-testületi ülésen eseti kérelmekről, támogatói megállapodások megkötéséről is határozatok születtek, s bár az előterjesztéseket a grémiumban kisebbségben lévő képviselők is megszavazták, azért még ebbe a tárgysorozatba is vegyült fals hang – az elnöki pulpitusról.

A grémium határozata értelmében eseti támogatási szerződést köt az önkormányzat a Váci Reménység Egyesület asztalitenisz szakosztályával, a Dunakanyar Forte ALC-vel, valamint a „Millió lépés az iskoládért” országos versenyt visszaigazoltan teljesítő két tanintézménnyel, a támogatási összeg összességében 1,5 millió forint.

A testületben kisebbségben lévő oldalról ismét megfogalmazódott, hogy fontos lenne általános szabályozást kidolgozni az egyesületek, intézmények támogatásaira vonatkozóan, hogy minden érintett ezekhez igazodhasson, s kiszámíthatóbbá váljon, hogy milyen esetekben tudja méltányolni az önkormányzat a különböző kérelmeket.

Matkovich Ilona polgármester válaszában úgy fogalmazott, hogy az ő idejükben legalább újra tud támogatásokat biztosítani az önkormányzat, erre ellenzéki oldalról többen ellene vetették, hogy az első számú városvezető nem sajátíthatja ki a saját politikai frakciójának az ilyen hozzájárulásokat, de bővebb érvelésre nem nyílt mód, mert az elnöklő első számú városvezető rövid úton lezárta a vitát.

Ezért tehát emlékezetfrissítésként néhány gondolat a civil szféra, a kulturális élet szereplői, az intézmények, sportegyesületek támogatásáról.

  • Nem ebben a ciklusban a kiemelt egyesületek támogatása szinte mindig költségvetési soron szerepelt, sokkal kevésbé voltak alkalmankénti kalapozásra kárhoztatva.
  • A támogatásokat most teljes egészében a helyhatóság biztosítja a városkasszából, vagyis közpénzből.
  • Ezzel szemben a mostanit megelőző ciklusokban, nehezebb gazdálkodási helyzetben sokszor nem lehetett teljes összegben támogatni minden kérelmet, az akkori testületi többség tagjai rendszeresen kiegészítették az önkormányzati hozzájárulást saját felajánlásokkal, ám az ilyen esetekben Matkovich Ilona és a mostani többség akkor is döntéshozó tagjai nemigen álltak sorba, csak nagy ritkán tettek egyéni felajánlásokat.
  • Tehát legalábbis visszatetsző saját érdemként, szivárványos kurzusvívmányként beállítani az ilyetén eseti támogatásokat, itt a város kasszájából biztosítanak kisebb-nagyobb forrásokat a kérelmezőknek egy-egy fontos célra.