MATKOVICH KÖZTERESEI ELZAVARTÁK VOLNA A VELÜK EGY OLDALON ÁLLÓ AKTIVISTÁKAT

Országszerte több mint száz helyszínen, valamint online is lehet voksolni Magyarország első alternatív népszavazásán. Mindenhol zökkenőmentesen elindult a szavazás, csupán egyetlen helyről, mégpedig Vácról jeleztek fennakadást a szervezők – írja az Index.

Az Index szerint október 23-án a váci közterület-felügyelet több alkalommal is megpróbálta felszámolni a szavazósátrat arra hivatkozva, hogy ahhoz a város jegyzője nem járult hozzá. 

Azóta azonban a Társaság a Szabadságjogokért is megerősítette, hogy az aktivisták a gyülekezési jogukat gyakorolva gyűjtik a szavazatokat, amit az önkormányzat nem köthet közterület-foglalási engedélyhez vagy közterület-használati díj fizetéséhez. 

Az ügy érdekessége, hogy a váci balliberális városvezetés közteresei az egyébként szintén kormányellenes aktivisták standolását akarták megakadályozni.

Október 24-én pedig ismeretlen ellenállók egy gurulós bevásárlókocsiban tulajdonították el a szavazósátrat akkor, amikor az önkéntesek a szavazáshoz szükséges további eszközöket pakolták ki egy közeli autóból. Az aHang mint szervező ez ügyben rendőri feljelentést tesz – írja az Index.

 

forrás: Index; a borítókép illusztráció, forrás: aHang