A TRAGOR IGNÁC MÚZEUM HASZNÁLHATJA A FŐTÉRI KÉK HÁZAT SZINTE PINCÉTŐL A PADLÁSIG

Arról is határozat született az októberi képviselő-testületi ülésen, hogy a Március 15. tér 23. alatti, nem lakás célú helyiségek ingyenes átadással a Tragor Ignác Múzeum használatába kerülnek, kivéve a 22 négyzetméter alapterületű utcafronti üzlethelyiséget.

A határozat alapján a felek (egyrészről az önkormányzat, másrészről a múzeum) megállapodnak abban, hogy az ingatlan műszaki állapotáról közösen jegyzőkönyvet vesznek fel a szerződés aláírását követő 30 napon belül.

A kedvezményezett önkormányzati kulturális intézmény az ingatlan rendeltetésszerű használata mellett köteles gondoskodni a fenntartásról, karbantartásról, állagmegóvásról, elkülönítetten nyilvántartani a használatból adódó bevételeit oly módon, hogy az a saját vagyonnal folytatott vállalkozási tevékenységéből származó bevételeitől és költségeitől lehatárolható legyen.
Ugyanakkor a múzeum jogosult kérelmet benyújtani a tulajdonoshoz a szükségessé váló felújítások elvégzésére vonatkozóan, s csak az önkormányzat által engedélyezett fejlesztéseket rendelheti meg, amennyiben lesz hozzá költségvetési forrás.
Az ülésen szóbeli kiegészítésként elhangzott, hogy a múzeum a Zrínyi utcában lévő épületegyüttesben lévő irodákat költözteti az úgynevezett kék házba, így a szakemberek testközelbe kerülnek a kiállító helyiségekhez, a raktárhelyiségeknél pedig csökkenhet az energiaköltség a fűtés hőfokának lejjebb tekerésével.

A menetrend szerinti kiegészítő város(félre)vezetői lózung szerint ez is az ára annak, hogy a fennen hirdetett, de ezek szerint igencsak megkérdőjelezhető felelős és eredményes gazdálkodás ellenére a hideg időszakban ne kelljen hosszabb kiállítási szünetet tartani.