A TESTÜLETI ÜLÉSRŐL JELENTJÜK: A HELYI BUSZKÖZLEKEDÉSBEN VÉGE A HÁROM SZÁMJEGYŰ JÁRATOK KORSZAKÁNAK

A szolgáltató Volánbusz Zrt. javaslata alapján a jövőben nem három számjegyű járatjelzésűek lesznek a helyi vonalakon közlekedő autóbuszok, e téren visszatér a város egy korábbi korszakhoz.

Az októberi ülésen elfogadott határozat szerint a képviselő-testület támogatta a Volánbusz Zrt. javaslatát a helyi buszjáratok átszámozására vonatkozóan.

Az átszámozás indoklása:
„A jelenlegi, háromjegyű vonalszámok a helyi járatok esetében az utasok számára megtévesztők lehetnek, mert így azokat nehéz megkülönböztetni a szintén háromjegyű helyközi járatoktól. Ennek különös jelentősége van azóta, hogy megszűnt a helyközi járatokon a helyi díjtermékek elfogadása, illetve a vármegye- és országbérletek sem érvényesek a helyi járatokon. Előzőek alapján szükségesnek tartjuk, hogy a helyi autóbuszvonalak jelzésükben jól elkülöníthetők legyenek a helyközi vonalaktól…”

A szolgáltató arra tett javaslatot, hogy az új vonalszámokat az eddigi háromjegyű vonalszámok utolsó számjegye adja, így azok könnyebben megfeleltethetők egymásnak, a rendszeres helyi utasoknak ismerősek maradnak, például a 363-asból 3-as lesz, a 364-esből négyes és így tovább, azzal a különbséggel, hogy a 360-as vonalon, Kisvác és a kórház, illetve a Híradó tér között közlekedő buszok 1-es és 11-es számot kapnak.

Azért ehhez a napirendhez hozzá kívánkozik a megjegyzés, hogy már számos település meg tudott állapodni a Volánbusszal a vármegye- és országbérleteknek a helyi járatokon való érvényesíthetőségéről azon áron is, hogy így – amúgy teljes joggal – valamivel több hozzájárulást kell fizetni a szolgáltatásért a települési kasszából. Arról viszont nincs információ, hogy a váci városvezetés tett-e kezdeményező lépést ezzel kapcsolatban. Ebből pedig nagyjában-egészében az olvasható ki, hogy a Matkovich rezsimet istenigazából nem érdekli ez a nagyon sok ingázót érintő hétköznapi kérdés (sem).