ZAJOS SIKER A ZENEAKADÉMIÁN BOGÁNYI GERGELY ZONGORAMŰVÉSZ FELHÍVÁS KERINGŐRE CÍMŰ CHOPIN-MŰSORA

Október 9-én ismét zajos siker volt a Zeneakadémia nagytermében városunk egyik legismertebb zeneművésze, a Liszt- és Kossuth-díjas Bogányi Gergely újabb egyedülálló Chopin-vállalkozása, a három részes Felhívás keringőre című műsor második felvonása.

A program közönségcsábító erejét jól érzékelteti, hogy a november 19-ei harmadik felvonásra is már csak alig néhány jegyért versenghetnek az érdeklődők.

Bogányi Gergely 2010-ben a Müpa nagytermében két nap alatt eljátszotta Chopin összes, szólózongorára írt művét emberfeletti művészi és fizikai teljesítményt nyújtva, életre
szóló élményekkel megajándékozva közönségét.

Új programjában hasonlóan merész, újító ötlettel állt elő a zongoraművész, ugyanis az általa legkedvesebbnek, legfontosabbnak tartott művek mellett a Felhívás keringőre című háromrészes sorozatban játékra hívja a közönséget Chopin hatalmas életművéből, ez azt jelenti, hogy az előre megadott program mellett a közönség kívánságait is teljesíti a koncerteken sorsolás alapján.

Fotó: Bogányi Gergely weboldala

A művész így nyilatkozott erről az egyedülálló műsor-összeállításról:
„Egy hosszú műlistából a közönség választhatja ki a helyszínen az általam előadandó darabokat. A kiválasztás sorsolás útján történik az est házigazdájának vezetésével. Az első koncerten Bolla Milán, a további két hangversenyen Bősze Ádám működött, működik közre házigazdaként.”

Az előadó tehát a közönséggel együtt állítja össze az estek műsorát. Mint mondta, ezúttal nem hangzik el Chopin összes, szólózongorára írt műve, inkább az életmű egyfajta összegzése a cél. Az első két felvonás után Bogányi Gergely izgatottan várja azt is, mely művekre esik majd a közönség választása a harmadik koncerten.

„Nekem is vannak kedvenceim az életműből, amik biztos, hogy szerepelnek a műsorban. Ilyen például Chopin G-moll balladája, amellyel évtizedek óta foglalkozom mint Chopin művészetének egyfajta esszenciájával. Ebben a darabban minden benne van, ami számomra Chopin: dráma, lebegés, táncjelleg, mélység és könnyedség” – mutatott rá Bogányi Gergely.