SZÍV, SŰRÍT, GYÚJT, KIPUFOG, AVAGY HÁNY ÜTEMŰ IS VALÓJÁBAN A MÁRVÁNY-TÉR FELÚJÍTÁSA?

Közéleti Margó néven újra bejelentkező rendszeres levelező olvasónk ezúttal a Márvány-tér beláthatatlanul hosszan elhúzódó felújításának ügyét tűzte tollhegyre.

„A nagy akarnok, Matkovich Ilona vezette önkormányzati többség folyton-folyvást azt emlegeti, hogy ők aztán minden kiemelten fontos helyi ügyet felülmúlhatatlan szinten társadalmasítanak úgymond. Ehhez képest bizonyos témákban (a nekik kényelmetlenekben különösen, de nagy általánosságban is) inkább sumákolnak, hárítanak (felelősséget át másokra) és vetítenek. Nagyjából így érezhet az egyszeri polgár a Márvány-tér történelmi léptékűnek beharangozott, de egyre inkább szerény átgereblyézéssé butuló, ráadásul hihetetlenül elhúzódó felújításával kapcsolatban is.

Itt a körzet egyéni képviselője, a tanácsnokként nyilván különösen busásan megfizetett Jess Kinga a társadalmasítás fő fórumaként a térről elnevezett közösségi média csoportra hivatkozik elsősorban, de ennek pár nappal ezelőtti címlapi állapotában egy betű sincs a helyszínen most zajló munkákról.

A városvezetéshez becsatolt lakájmédiában még a nyáron felbukkant (de jelenleg furcsa módon már nem elérhető) egy olyan információ morzsa, hogy hamarosan elkezdődik a tér felújításának második üteme, ehhez képest egy mostani kis járdafelújításnál még mindig egy első ütemes táblát biggyesztettek ki átmenetileg, a békezászlót lengető szocreál szoborcsoport körüli munkákról meg sűrű hallgatás van.

Mintha némi zavar lenne itt az erőben, a tér-időben, az ember nem győzi kapkodni a fejét a nagy széltolás közepette, miközben ki tudja, hányadik ütemnél is tartunk a ki tudja hány üteműre átprogramozott beruházás kapcsán.

***

Eszünkbe juthat egy sláger a századforduló környékéről, Sub Bass Monster Négy ütem című szerzeménye, amiben a szív, sűrít, gyújt, kipufog szóhalmaz a refrén különböző sorrendekben. Ezt átvitt értelemben sajnos nyugodtan átértelmezhetjük Vác város lakosságára a Matkovich-érában.
De amúgy ez a píár önkormányzás nem vicc, ez egész egyszerűen az alkalmatlanság netovábbja, itt bizony egy nagy generálra lenne szükség ahhoz, hogy kimozduljon a kátyúból a város szekere.”