A HÉTVÉGÉN RENDEZIK MEG A 31. EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOKAT

Mutatjuk a Pest vármegyei helyszíneket.

A programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Pest vármegyei helyszínek:

  1. Sződliget, Duna part: szeptember 30., szombat 9 óra
  • program : madármegfigyelés, rövid séta a Duna partján, bemutató gyűrűzés
  • találkozó: 9:00-kor, Sződliget buszmegállónál, a Mátyás király úttal szemben

2. Püspökhatvan, Sinkár-tó: szeptember 30. szombat, 9 óra

  • program: madármegfigyelő séta, bemutató madárgyűrűzés, pelék az odúkban
  • találkozó: Püspökhatvan Acsa felőli végénél, Szabadság út-Arany János u. sarok

3. Farmosi Madárvárta: október 1. vasárnap, 9-11 óráig

  • program: madárgyűrűzés és rövid túra

4. Veresegyház, Álomhegyi-tó: október 1. vasárnap, 8-12 óráig

  • program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
  • találkozó helyszíne: 47.631069, 19.267454

Az évenkénti összesített eredmények alapján tavaly 32 ország 753 helyszínén több mint 4,6 millió madarat figyelt meg 19 148 résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, az érdeklődők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is első helyen végzett.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. A résztvevők felé az a kérés, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínéül szolgáló települést és megyét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapjáról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon vasárnap 16 óráig.