A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAIN SZÉLESRE TÁRJA KAPUIT A NAGYKÖZÖNSÉG ELŐTT A PESTI VÁRMEGYEHÁZA

A szeptember harmadik hétvégéjén rendezendő Kulturális Örökség Napjai az idén a Velünk élő örökségünk mottót kapta, s a Pesti Vármegyeháza bemutatása is része az eseménysorozatnak.

„A programsorozat egyik különleges eleme lesz a Pesti Vármegyeháza épületének bemutatása is, amelyet vezetett séta során tekinthetnek meg az érdeklődők.

A XIX. század elején épített, Városház utcai műemlék egykori kápolnájának üvegablakait a világhírű Róth Miksa legkiválóbb tanítványa, Zsellér Imre készítette el” – olvasható Tarnai Richárd, Pest Vámegye főispánja invitálásában. A regisztrációs időpontok hamarosan elérhetőek lesznek a KÖN honlapján.

A pesti megyeháza klasszicista stílusú műemlék épületegyüttes Budapesten, az V. kerület, Városház utca 7. szám alatt. Pest vármegye közigazgatási központja, legfontosabb intézményeinek és vezető tisztségviselőinek székhelye. A Pest Megyei Önkormányzat és a Pest Megyei Kormányhivatal működik benne. Felépítése óta a (vár)megye neve, területe, igazgatási rendszere sokat változott, de az épületegyüttes alapvető funkciója lényegében változatlan maradt. Az épületek külső részei nagyobb átalakítások nélkül maradtak fenn. Építési éve: 1804-1841, építészeti stílus: klasszicizmus, tervező: Hild János, Hofrichter József, Zitterbach Mátyás.