KIEMELKEDŐEN SOKAN JELENTKEZTEK PEDAGÓGUSKÉPZÉSRE A PÓTFELVÉTELIN

A pótfelvételi eredményeinek hétfői kihirdetésével lezárult az elmúlt 10 év legsikeresebb felsőoktatási felvételije – közölte az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Hankó Balázs elmondta: 106 691-en nyertek felvételt “a megújult, versenyképes, vonzó magyar felsőoktatásba.” Hozzátette: a Pont Ott Partin már hírt adtak arról, hogy 28 százalékkal nőtt a felvettek száma július végén.

Köszönhetően annak, hogy az idei évben a pótfelvételi során kétszer annyian jutottak be az egyetemekre mint tavaly, így 33 százalékkal több diák kezdi meg tanulmányait szeptemberben mint az előző évben – fűzte hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs kiemelte: “egy magyar nagyváros lélekszámának megfelelő diák szavazott bizalmat a megújult felsőoktatásnak, melynek egyetemei a világ élvonalában vannak.” Európában egyedülálló, hogy idén szeptembertől tízből közel nyolc diák állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. Örömteli az is, hogy kiemelkedően sokan jelentkeztek pedagógusképzésre, illetve a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területekre is – jegyezte meg.

Hozzátette: mindezt úgy sikerült elérni, hogy tavalyhoz képest “a felvettek esetében a pontszámok középértéke hat ponttal emelkedett, azaz értékesebb pontokkal lehetett bekerülni a magyar felsőoktatásba.”