BIZTONSÁGPOLITIKAI FÓRUMNAK ADOTT OTTHONT A VÁCI HÍRADÁS CENTRUM ROBERT C. CASTELLEL

Kétségtelen, hogy a múlt hét legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi közéleti eseménye az Ultrahang youtube csatorna biztonságpolitikai konferenciája volt, aminek a Hit Gyülekezete Váci Híradás Centruma adott helyet Robert C. Castel szakértővel a főszerepben, Cs. Király Tamás moderálásával.

Selmeci György, a szervező Váci Közéleti Egyesület elnöke megköszönte a helyszínt a Hit Gyülekezetnek, váci lelkészüknek, Surjányi Csabának, illetve külön köszöntötte még Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, miniszterhelyettest, Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség elnökét és Cs. Király Tamást, az Ultrahang youtube csatorna, alapvetően a kül- és világpolitikára fókuszáló hír- és vélemény platform kitalálóját, vezetőjét.

– Ezt a szép termet alapvetően istentiszteletekre szoktuk használni, de egy régi tradícióhoz, több ezer éves hagyományhoz kapcsolódva, a régi zsinagógákhoz hasonlóan mi is igyekszünk itt teret biztosítani közéleti eseményeknek. Volt már itt több bibliai vetélkedő, itt szoktuk rögzíteni a Váci Híradás című tévéműsort, és nagy öröm, hogy most egy ilyen nagy várakozással övezett, fontos közéleti fórumnak adhatunk otthont – mondta köszöntőjében Surjányi Csaba.

Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője köszöntőjének bevezetéseként kiemelte: kétségtelen, hogy mára Magyarország Európa és az egész világ egyik legbiztonságosabb országává vált önerőből, illetve más államok úgymond öngyilkos hibájából.
– Az unió belügyminiszteri tanácsának legutóbbi ülésén magam is megdöbbentem, amikor a svéd belügyminiszter nagyjából úgy fogalmazott, hogy ők feladták, mert annyi a robbantásos merénylet, a késelés, olyan erős lett a szervezett bűnözés, hogy ők ezzel nem tudják tartani az iramot, próbálják követni, de kénytelenek belátni, hogy lehagyták őket a bűnözők az elmúlt öt évben. De az is megdöbbentő, amikor azt látjuk, hogy Franciaországban egyszer csak arra ébrednek az emberek, hogy az utcájukban lángokban áll az összes autó. És az is riasztó, hogy Németországban egyik évről a másikra megduplázódott a késeléses merényletek száma, ebben az évben csaknem kétszáz ilyen bűncselekmény történt a vasútállomásaikon. Na ezért is értékelődik fel bennünk a biztonság iránti vágy, ezért vagyunk különösen nyitottak ezekre a kérdésekre. És ezért aggódunk emiatt különösen, annál is inkább, mert mindeközben szembesülünk eszementebbnél eszementebb ötletekkel, kötelezőnek szánt kvótákkal, a határok megnyitásával kapcsolatban, ami látjuk, hogy hozzánk közeli, nálunk sokkal jobban élő országokban is mekkora gondot okoz – sorolta a politikus a riasztó tapasztalatokat és a még riasztóbb politikai terveket.

Zárszóként megemlítette: egy ismerőse a napokban felfigyelt Ausztriában egy transzparensre azzal a felirattal, hogy „A határt kontrolláljátok, ne a népet!”, tehát ott már odáig jutottak, hogy sokan a saját szabadságukat érzik korlátozottnak a biztonság híján és a kényszerű biztonsági intézkedések okán.

Néhány kiemelt gondolat a fórum főszereplőjétől, Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértőtől:

  • Sok elemző azt hiszi, szajkózza, hogy az ukrajnai háború a magyarországi választások visszavágója, az ukránok csak azért harcolnak, hogy bebizonyítsanak egy belpolitikai álláspontot itt Magyarországon abban a kultúrharcban, ami itt folyik, de a háború nem erről szól, nem lehet így elemezni a háborút.
  • A háború nem narratívákról szól, itt emberek vannak, akik meghalnak mindkét oldalon, nemzetek vannak, akiket elgázolnak, országok, amelyek elszegényednek.
  • A napi emberveszteségi, területfoglalási vagy visszaszerzési hírek mögött ott a valóság, hogy emberek halnak meg, és ha ez a valóság megtörténik Ukrajnában, ugyanúgy megtörténhet Magyarországon, Szlovákiában vagy bárhol Európában.
  • Az a biztos világ, azok a bizonyosságok, amelyekben éltünk eddig, azok már nincsenek velünk, világrend váltásban vagyunk, több pólusú világ alakul ki, nagy kérdés, hogy ebben az EU vagy épp a NATO hogyan tud funkcionálni hosszú távon.
  • A rossz hír, hogy a világ egyfajta rend állapotából elindult a káosz felé, a jó hír, hogy egyszer elérjük ennek a csúcsát, és elkezd kialakulni egy új rend.
  • A háború ellentéte nem a béke, hanem a céltalan erőszak, meg kell érteni, hogy mind ukrán, mind orosz részről vannak az ő szempontjukból racionális okok, semmilyen itteni magyarázat nem releváns ebből a szempontból.

Arra is vonatkozott egy kérdés, hogy mit szól az előadó ahhoz, miszerint a jelenlegi, szivárványos irányítású váci önkormányzat egyik fő potentátja a városlakók boldogítása egyik kulcsának gondolta korábban, hogy ukrán propagandatévét is nézhessenek a váciak alapcsomagban.
Robert C. Castel hárított, mondván, hogy nagyon helyi ügyekbe nem tud és nem is kíván beleszólni, kicsit fintorgott, kicsit legyintett, de a körülírt személy megítéléséhez, minősítéséhez ezek a gesztusok is erősen hozzátettek valamit.

FERJANCSICS EGY UKRAJNAI TV-VEL BŐVÍTENÉ A VÁCI TELEVÍZIÓNÉZŐK CSATORNAKÍNÁLATÁT – RETTENETESEN SZÉTSZEDTÉK AZ ÖTLETÉT