BULIZNI MENT LOURDES-BA, HÍVŐKÉNT JÖTT HAZA – KONDOROSI NOÉMI TÖRTÉNETE A FELNŐTT MEGTÉRÉSRŐL

Kondorosi Noémi Vácon született, majd bejárta a fél világot. Élt Franciaországban, Svájcban és Dániában. Hosszú útja során rátalált a katolikus hitre, ami mélyen, belül mindig is foglalkoztatta őt. Nem mindennapi történetét a nyilvánossággal is megosztja. Ami a hittan órán kimaradt címmel jelent meg első könyve.

Kondorosi Noémi nem vallásos családból származik. Gyermekkorában ugyan megkeresztelték őt, de nem kapott vallásos nevelést. Amikor megtanult olvasni, gyakran lapozgatta a Képes Bibliát, ha egyedül volt otthon és senki nem látta. Egyetemistaként a buddhizmus vonzotta őt. Az olvasmányai során kialakult vallási világképe 2000-ben foszlott szerte, amikor barátaival elutazott Lourdes-ba. Önkénteskedni mentek, mivel az volt a legolcsóbb megoldás arra, hogy bulizzanak egyet az egyetemi évek lezárása után és gyakorolják francia nyelvtudásukat.

Ám arra ő sem számított, hogy az ott megtapasztalt élmények, valamint a zarándokok és a többi önkéntes mély hite őt is elindítja a kereszténység útján. Olyannyira, hogy elkezdett hittant tanulni, majd elsőáldozó és bérmálkozó lett közel harmincévesen. Ezek után még évekbe telt, mire rájött, hogy az életén nem segít semmi, amit korábban alkalmazott: sem az akupunktúra, sem a jóga, sem a feng shui.

További lourdes-i és fatimai zarándoklatok vezették őt a kereszténység felé. Felfedezte a rózsafüzért és a szentek írásait. Szépen lassan csökkent benne a zűrzavar, elmúlt a szorongása és egyre közelebb érezte magát Istenhez.

Hosszú útját első könyvében írja le: “felnőtt megtérőként évekig kerestem a hitemet. Keresgéltem és értetlenkedtem, hogy mégis mi a jó a vallásos gyakorlatokban, hogyan éljem meg a katolikus hitemet a mindennapjaimban, és hogyan merítsek belőle erőt válsághelyzetekben.”

Kondorosi Noémi ma már azt vallja, hogy “a katolikus vallás erős támaszt jelenthet az élet nehézségeivel való megbirkózásban. Szent Péter egyháza a szikla, amelyre lehet építkezni, ez képes kiállni a viharokat.”

Az írónő könyvében megszólítja azokat is, akik egyelőre nem találják helyüket a szentmiséken: “Sokan számolnak be arról, hogy a misén unják az állandó szövegrészeket. Gyakran látok ásítozó, unatkozó embereket, akik alig várják, hogy vége legyen. Biztatásként azt javaslom, merülj mélyebbre a szentmise megértésébe, és rögtön nem lesz unalmas.”

Kondorosi Noémi az útjukat még kereső és ezáltal például az ezotériába kapaszkodó társainak gyakorlati tanácsokat ad a kevésbé ismert keresztény meditációk – a bencés, a karmelita és a jezsuita – kipróbálására, amik tapasztalatai szerint átsegíthetik az embert a nehéz élethelyzeteken.

Kondorosi Noémi első könyvét csak a munkája kezdetének nevezi, amiben éppen csak felvillantott néhány gondolatot, de a jövőben szeretné sorozattá bővíteni.

Emellett azokat is igyekszik megszólítani, akik kevésbé szeretnek olvasni és inkább a virtuális világban tájékozódnak.

A Facebook-on blogot vezet, amin könyveket ajánl olvasóinak. Az Instagramon pedig katolikus_kincsek néven van jelen.

Ott a könyvajánlók mellett szentektől vett idézeteket oszt meg illusztrációkkal tűzdelve, hogy minél többen megismerjék a kevésbé köztudatban lévő szenteket és minél többekhez eljussanak a “katolikus hitünk lelkiségi kincsei.”