SZEPTEMBER 11-IG LEHET KÉRNI AZ INGYENES HPV-OLTÁST

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást – mondta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője.

Molnár Zsuzsanna kifejtette, hogy a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek. A kitöltött, aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11. Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg – 2020-tól – a fiúk 68 százaléka.

A szakértő hozzátette: a fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során.

A daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért ez a vírus felelős.

A leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé, de más rákos megbetegedést is okoz. Tehát a humán papilloma vírus elleni védőoltás tulajdonképpen “egy rákmegelőző védőoltás” – hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna.

A vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet.

A 2006-2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást.