GAZDAG PROGRAMMAL CSATLAKOZIK A VÁCI EGYHÁZMEGYE, A PÜSPÖKVÁROS AZ ARS SACRA FESZTIVÁLHOZ

Az idén is gazdag programmal csatlakozik Vác az Ars Sacra rendezvénysorozathoz, a fesztivál helyi központi helyszíne a főtér, a színpadi programok esetében kedvezőtlen időjárás esetén a művelődési központ.

Szeptember harmadik hetében magas színvonalú, műfajilag sokszínű művészeti alkotások és produkciók láthatók és hallhatók, valamennyi program ingyenes.

Szeptember 16. szombat

11:00 Ispotályok, oskolák és paloták – Egyházi épületek Vác főterén – múzeumi séta
A séta során az egykor a püspökség-, a káptalan- és a különböző szerzetesrendek tulajdonában lévő épületek történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Forró Katalin történész vezetésével természetesen a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény megtekintése is része a programnak.
Találkozó a Tragor Ignác Múzeum előtt.

11:00 Püspöki Palota – vezetett látogatás
A túra során a vendégek végigjárhatják a palota dísztermét, szalonjait és rövid sétát tehetnek a palota megújuló kertjében is.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot a latogatas@vaciegyhazmegye.hu email-címen lehet és kell jelezni.

14.00 Ars Sacra Fesztivál és a „Hála legyen…!” c. kiállítás megnyitója, Hálafa átadás a főtéren.
A Hálafa ágaira bárki felfüggesztheti hálaüzenetét.

14:30 EUCHARIST koncert a Trüffel Quartet kíséretével
„Kegyelmet és igazságot énekelek; te néked zengek éneket, Uram!”
A fesztivál gazdag programjának részeként dicsőítő dalokból álló keresztény könnyűzenei koncertet ad az Eucharist együttes a Trüffel Quartet közreműködésével. A vonósnégyes és a Gável testvérek közös produkcióját a közelmúltban a Mátyás-templomban hallgathatta meg a közönség.

15:30 AlisAdam PianoDuo zongorakoncert
„Áldjad én lelkem az Urat!”
Baráz Ádám és Baráz Alisa négykezes zongorakoncertjén a szakralitás témájában csendülnek fel klasszikus dallamok, melódiák szólóban és négykezes formációban.

15:00 Saját ösvényen – szubjektív tárlatvezetés az Egyházművészeti Gyűjtemény kiállításán Zellei Boglárka Éva szubjektív tárlatvezetése a Mária szent neve című kiállításon, ahol a fiatal alkotó saját, Ösvény című sorozatán keresztül indulva a belső személyiségfejlődés és a hit útkereszteződésének állomásairól mesél.

16:30 Prazsy Family koncert
„Énekeljetek az Úrnak új éneket!”
Prazsák László sok és széles körben ismert dicsőítő ének szerzője, számtalan dicsőítő alkalom szervezője és vezetője. Az Imádság Háza Gyülekezet egyik vezetője, az Ezazanap! szolgálat és a debreceni Nyári Dicsőítő Iskola egyik alapítója. Ezennel családjával együtt lép színpadra.

18:00 Friderika koncert
„Énekeljetek az Úrnak, áldjátok az ő nevét!”
Friderika 1994-ben, az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Magyarországot a „Kinek mondjam el vétkeimet” című dallal. Az Euróvíziótól a Gospelig című koncertjei során a fesztiváldal mellett számos más sláger is hallható lesz Friderikától, a legújabb szerzeményekkel színesítve az estét.

Az XVI. Ars Sacra Fesztivál váci programsorozatának kiemelkedő alkalma a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény időszaki kiállítása, melynek az idei évi témakörében a búcsújárás is megjelenik.
Ehhez kapcsolódva a Hétkápolna kegytemplom számos darabját is meg lehet tekinteni a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény tárlatán.

A Mária szent neve c. kiállítás szeptember 16-24. között látogatható díjtalanul.
A 2023-as búcsúhoz kapcsolódva a tárlat a Szűzanya ábrázolásának sokféleségét és a hétkápolnai búcsújárás emlékeit állítja a középpontba.
A gyűjtemény műtárgyai Zellei Boglárka Éva személyes fotóival egészülnek ki, aki elcsendesedésre és felfedezésre, a természeti környezet, és az abba illeszkedő szakrális helyekhez kapcsolódó spiritualitás megtapasztalására hív Ösvény című sorozatával.