VÁCI EGYHÁZMEGYE: VASÁRNAP LESZ A 800 ÉVES ÉRSEKVADKERT JUBILEUMI FŐÜNNEPE

A jövőre ezeréves jubileumához érkező Váci Egyházmegyében ezen a héten kétségtelenül az idén 800 éves Érsekvadkert jeles jubileumáról megemlékező eseménysorozat záró programja a legkiemelkedőbb esemény – terményáldással egybekötött püspöki szentmisével.

Augusztus 27-én, vasárnap 10 órakor tartják a 800 éves település, Érsekvadkert jubileumi főünnepét. Az esemény a Szent András templomban (Hősök tere) lesz. A szentmisét bemutatja, szentbeszédet mond és a terménymegáldást elvégzi Marton Zsolt váci megyéspüspök.

A megkülönböztető szerepű Érsek előtag a helység egykori birtokosára, az esztergomi érsekre utal. Érsekvadkert (azelőtt csak Vadkert) a vármegye, s egyben az ország legrégibb helységeinek egyike.

Az 1848–49-es szabadságharcban (is) jelentős hadmozdulat színtere volt az akkor mezővárosi rangú település. 1849. január 6-án Görgey Artúr tábornok a fel-dunai hadsereggel erre húzódott vissza Vácról a bányavárosok felé. Az utócsapatokat január 11-én a császáriak Érsekvadkertnél beérték, és kisebb ütközetre is sor került. Ezt követően július 17-én és 18-án itt állomásozott Görgey hada, maga a tábornok a parókián volt elszállásolva, amit ma emléktábla is hirdet.
A római katolikus plébánia 1223-ban már fennállt, a mostani templom azonban csak 1743-ban épült.