A LAKOSSÁG VÉDELME ÉRDEKÉBEN FOLYAMATOS A PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉS

A területileg illetékes kormányhivatalok országszerte várhatóan október végén fejezik be a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. A gyom irtása és a földterületek parlagfű-mentesítése törvény által előírt kötelezettség, amely a lakosság védelmét szolgálja.

A kormanyhivatalok.hu felhívásban tájékoztatja a földhasználókat és ingatlan tulajdonosokat, hogy időben – a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt – végezzék el a parlagfű-mentesítést, és ezt az állapotot tartsák fenn a vegetációs időszak végéig. Amennyiben az ellenőrzések során a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, úgy külterületen a kormányhivatal munkatársai, belterületen pedig a helyi önkormányzatok jegyzői járnak el.

Ha a földhasználó nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének, a kormányhivatal közérdekű kényszerkaszálást rendel el, amelynek költsége, valamint az ezzel kapcsolatos hatósági feladatok díja minden esetben a mulasztót terheli. Ezen túlmenően növényvédelmi bírságot is szabnak ki, amelynek összege 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedhet.

A parlagfű fejlettségi állapota jellemzően száras-leveles, viszont az elmúlt hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárása miatt egyre több helyen jelenik meg virágbimbós állapotban.
A parlagfű fertőzöttség mértéke átlagos és az előző évekhez hasonlóan alakult.

Parlagfűvel fertőzött terület észlelése esetén a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével jelezhetik az állampolgárok észrevételeiket.

A 2021-től kezdődően már mobil applikáció is rendelkezésre áll a lakossági bejelentések fogadására. A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és hatékony lebonyolításának biztosítása.