KÉRDÉSES RENDELETMÓDOSÍTÁS TIZENÖT PLUSZ ÉS EGY (!) MÍNUSZ PERCNYI VÁRAKOZÁSI IDŐ IGAZÍTÁSÉRT A KORLÁTOZOTT FORGALMÚ ÖVEZETEKBEN

A júliusi testületi ülésen a képviselők módosították a korlátozott forgalmú övezetek behajtási rendjének szabályozásáról szóló 30/2018 (VIII. 14.) önkormányzati rendeletet.

Az önkormányzati képviselő-testület 30/2018 (VIII. 14.) számú rendelete szabályozza a korlátozott forgalmú övezetbe való behajtás rendjét, aminek célja, hogy ezáltal csökkentse a  területen a gépjárműforgalmat, növelje a város idegenforgalmi vonzerejét, a gyalogos közlekedés biztonságát.

A fenti célok érdekében a rendelet meghatározza a korlátozott forgalmú övezetbe való behajtásra jogosultak körét, ilyen övezetekben a gépjárművek közlekedésének rendjét, a jogosulatlan behajtás szankcióit.

Az eddig hatályos rendelkezés szerint a behajtási engedély a korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtás során minimum 5, maximum 30 perc várakozásra adott jogosultságot. Ez most minimum 4, illetve maximum 45 percre módosult.

Az utóbbi intervallum-módosítást szinte minden képviselő zokszó nélkül elfogadta, a minimum idő egy percnyi módosítását viszont többen megkérdőjelezték, komolytalannak, teljesen feleslegesnek, piár szagúnak nevezték, nem jogtalanul.
Érdekes itt az írásban is közölt, illetve Jess Kinga belvárosi képviselő felszólalásával élőben ugyancsak megerősített indoklás, ami újabb diszkrét bájt ad a szivárványos döntéshozó többség társadalmasításnak hazudott lakossági párbeszédeinek.
Szó szerint idézzük a vonatkozó részt:
„Az övezetben élők, valamint ott vállalkozást működtetők* Vác város önkormányzat vezetése és a belvárosi önkormányzati képviselők előtt kérelmezték a rendeletben meghatározott időkorlát módosítását. Álláspontjuk szerint az 5 perces várakozási idő túlzó, míg a 30 perces maximum várakozási idő betarthatatlan.”

VO-kommentár
Na már most kíváncsiak lehetünk, hogyan is történt valójában ez a városvezető potentátok előtti kérelmezés akár személyesen (mondjuk presszóasztalnál, piaci találkozáskor, könyvesbolti vásárláskor, fesztiváli csápolás közben, satöbbi és etcetera), akár közösségi média zárt csoportban.
Azért is érdemes firtatni az ilyesféle hivatkozásokat a Matkovich-csapat esetében, mert:

  • A lakossági fórumokat rendre lehetetlen időpontokra hirdetik meg egy-egy igazán súlyos témában is.
  • No meg ne nevezzünk már komoly társadalmasításnak állítólagos kérdőívezéseket, amelyeknek nincs semmilyen dokumentációja.
  • Ahogyan a zárt közösségi média csoportokra való hivatkozás ugyancsak kérdőjeles.

Ha igazi társadalmasítás lenne itt, akkor – talán – nem történt volna meg például a sokakat nyomorgató Kőhíd utcai lakóparképítési – vagy épp a Széchenyi utcai fasor irtási botrány, nem kellene rettegniük mega lakóparképítéstől a Paduc utca környékén élőknek…

* Az övezetben vállalkozást működtetők között ott van ugyebár maga Jess Kinga tanácsnok is.