AKÁR 5 MILLIÓ FORINTOS BÍRSÁGOT IS KAPHAT AZ, AKINEK PARLAGFÜVET TALÁLNAK A FÖLDJÉN

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki – hívja fel a figyelmet a kormanyhivatalok.hu.

Az ellenőrzéseket folyamatosan végzik a külterületeken a kormányhivatalok. Az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén pedig továbbra is az adott település jegyzője illetékes.

A néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt már nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földhasználóknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani.

A kormányhivatalok nem tájékoztatják előzetesen az ellenőrzések időpontjáról a földtulajdonosokat.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A növény pollenszórása az időjárástól függően július közepétől szeptember végéig, október elejéig tart. Tömeges virágzása augusztus közepétől szeptember közepéig jellemző.