MOLNÁR J. PÉTER: MATKOVICH ILONA ÉS AZ ABLAKOK

Forró nyár van. Nincs ebben semmi különös, hiszen július és augusztus rendszerint az év legmelegebb hónapjai. A politikai élet pihenni tér, még Vácon is látszólagos nyugalom és béke honol. De azért van itt egy ügy, ami mellett nem kellene elmenni szó nélkül. Kicsivel több mint két hete ugyanis Vác városa a helyi zsidó hitközség teljes kihagyásával szervezett holokauszt kiállítást, ahol ráadásul Matkovich Ilona a tőle megszokott, külön a „megrendítő eseményekre” tartogatott „ünnepi” hanghordozásával beszédet is mondott. A kiállítást magát pedig, Heisler András, a MAZSIHISZ volt elnöke, és Radnóti Zoltán főrabbi „hitelesítette”. Hol itt a probléma? – kérdezhetnénk.

Nos, először is kezdjük az elején: Matkovich Ilona még a 2019-es választás előtt -tudatosan készülve arra – kialakított maga köré egy ernyőszervezetet, amelynek fontos tartópillérei voltak a Jobbik váci emberei. Annak a Jobbiknak, amely színeváltozása előtt bizony erős antiszemita húrokat pengetett, és azok a képviselők, akik ma Matkovich Ilona támogatói a képviselő-testületben, bizony jobbikosok voltak a „cukiság” kampány előtt is. Persze tudjuk, hogy az emlékezet ugyanúgy szelektív, mint az útszéli kuka, főleg ha a Matkovich Ilona által képviselt szivárvány egyes színeit vizsgáljuk. Ezzel talán el is intézhetjük a polgármester asszony ünnepi beszédének hitelességét.

De azért van még itt egy-két apróság. A váci zsidó hitközség, élén Turai Jánossal, már csaknem egy évtizede, 2014. szeptember 19-én, a Holokauszt 70. évében létrehozta a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató- Kutató Központot. Az új intézmény célja az volt, hogy Vácon és a régiójában felkutassa a vészkorszak emlékeit, hitelesen dokumentálja, előadókat hívjon, tanulmányi versenyeket rendezzen. Ezt olyannyira sikeresen teszi azóta is, hogy Vác mára kihagyhatatlan helyszíne lett az országos Raoul Wallenberg középiskolai tanulmányi verseny területi fordulójának, amelyet idén februárban is megrendeztek, de ezúttal a váci önkormányzat kihagyásával. Az ok pedig az, hogy Turai János hiába kérte Vác városának vezetőit, hogy legalább nézzenek szembe egyes képviselőik múltjának sötét foltjaival, és legalább kérjenek bocsánatot egykori nézeteik miatt, a városvezetésnél süket fülekre talált. Hadd ne mondjuk: Matkovich Ilona becsukta az ablakot. És mert polgármester asszony ezt a szimbólumot a gyáva félrenézés szinonimájaként alkalmazta ünnepi beszédében, hát bátran használjuk mi is.

A gond csak ott van, hogy Matkovich Ilona nem gyávaságból csukta be az ablakokat, hanem politikai haszonszerzésből. És az sokkal nagyobb bűn, mint a gyávaság.