HÁROM INTÉZMÉNY FELÚJÍTÁSÁT TERVEZI AZ ÖNKORMÁNYZAT A TOP PLUSZ PÁLYÁZAT RÉVÉN, JELENTŐS ÁLLAMI FORRÁS SEGÍTSÉGÉVEL

A július 12-én tartott közgyűlésen a képviselő-testület tudomásul vett három településképi bejelentést, ami egyúttal zöld utat ad az érintett intézmények (két óvoda és egy idősek otthona) energetikai korszerűsítéséhez a benyújtott tervdokumentációk alapján.

Az alábbiakban a településképi bejelentés elfogadását kérő főépítészi indoklások alapján részletezzük a terveket.

„Az önkormányzat TOP Plusz pályázat keretén belül szeretné felújítani a Nyár utcai óvoda épületét. A felújítás energetikai; mely a tervek szerint az épület utólagos homlokzati hőszigetelése, nyílászárók cseréje, valamint korszerű gépészet kiépítése. A hőszigetelt felületekre a rendszeren belüli színvakolat kerül, jellemzően fehér színnel, melyet a magas, sáfránysárga lábazat old fel, valamint a funkciót tükröző egyszerű, grafikus minták tervezettek… Az új nyílászárók fa szerkezetűek lesznek natúr fa színben, méretükben a meglévőkkel megegyezőek, azonban az osztásuk és a nyitásirányok változnak. A gépészeti felújítás részeként hőszivattyús rendszer készül, melynek kültéri egységei az épület DNY-i homlokzata előtt fognak megjelenni a bejárat mellett. A tervezett anyagok, szerkezetek, színek megfelelnek a TKR előírásainak.”

„Az önkormányzat TOP Plusz pályázat keretén belül szeretné felújítani az Arany János utcai idősek otthona épületét. A felújítás energetikai, mely a tervek szerint az épület utólagos homlokzati hőszigetelése, nyílászárók cseréje, valamint korszerű gépészet kiépítése. A hőszigetelt felületekre a rendszeren belüli színvakolat kerül pasztellzöld és repcesárga színekkel. Az új nyílászárók műanyag szerkezetűek lesznek, fehér színben, méretükben és osztásukban a meglévőkkel megegyezőek. A gépészeti felújítás részeként hőszivattyús rendszer készül, melynek kültéri egységei az épület keleti homlokzata előtt fognak megjelenni. A tervezett anyagok, szerkezetek, színek megfelelnek a TKR előírásainak.”

„Az önkormányzat TOP Plusz pályázat keretén belül szeretné felújítani a Diófa utcai óvoda épületét. A felújítás energetikai, mely a tervek szerint az épület utólagos homlokzati hőszigetelése, nyílászárók cseréje, valamint korszerű gépészet kiépítése. A hőszigetelt felületekre a rendszeren belüli színvakolat kerül, a legtöbb felületen bézs színnel, az egyes bejáratoknál, valamint a csoportszobák udvari ajtóinál eltérő színekkel (zöld, világoskék, okkersárga, rezedazöld, eperpiros és kékeslila). Az új nyílászárók műanyag szerkezetűek lesznek, fehér színben, méretükben a meglévőkkel megegyezőek, azonban az osztásuk a gyakorlatban óvodáknál bevált, úgynevezett fordított »T« osztásúra változik. A gépészeti felújítás részeként hőszivattyús rendszer készül, melynek kültéri egysége az épület mellett fog megjelenni. A berendezés fa szerkezettel körbevett, fedett elhatárolással készül, a fa szerkezet színe patinazöld. A tervezett anyagok, szerkezetek, színek megfelelnek a TKR előírásainak.”

VO-komment

A fentiekből is jól látszik, hogy Matkovich Ilona polgármester és városvezetői sirámkórusának felelősséghárító gyászkornyikálásaival szemben Vác egyáltalán nincs hátrányos megkülönböztetésben, hiszen ide is bőven jutottak, jutnak és juthatnak állami pályázati források.
Tehát jó lesz figyelni, hogy a tervezett beruházások elkészültekor mennyire ki akarja majd sajátítani az eredményeket ez a „kormányzatilag elnyomott” szivárványos csapat.
Magyarán ezúton is hangsúlyozzuk: itt bizony jobbára állami támogatás adhatja meg a lehetőséget a fontos korszerűsítésekre.