LAPSZEMLE: ISMÉT NAGYON SZÍNVONALAS OLVASNIVALÓT KÍNÁL A VÁCI POLGÁR AKTUÁLIS LAPSZÁMA

Ismét számos figyelemre méltó ismeretterjesztő, elgondolkodtató, hiánypótlóan tudósító írást közöl a város egyetlen számottevő, szemlézésre érdemes lapjának megmaradt kifejezetten helyi újság, a Váci Polgár havilap legújabb lapszáma.

A júliusi lapszámban Szórád Ágnes főmunkatárs tollából beszámoló olvasható a hamarosan a 95. életévébe lépő egykori váci, későbbi egri segédpüspök, Katona István rubinmiséjéről, idézünk az írásból:

„Katona püspök atya a hit és a hűség isteni ajándékaiban meggazdagodott pap. Ahogyan védőszentje, Lisieux-i Kis Szent Teréz, ő is a »mindent« választotta. Az Istennek odaadott »mindenben« tudott az isteni jelenlét maradéktalanul kiteljesedni papi életében. A Váci Polgár szerkesztői, olvasói, váci hívei hálát adó szívvel foglalják imáikba a rubinmisés papot, a lelkek jó pásztorát. Köszönjük, püspök atya, hogy lelkének oltáráról mindig a szelídségnek, a krisztusi szeretetnek bátorító, csöndes szava hangzott föl szívünk felé. Püspök atya! Rubinmisés áldását lélekben küldje el váci híveire, a váci egyházmegyére, amely 1000 éves fennállását készül megünnepelni.”

Felelős szerkesztői vezércikkében Kucsák Gábor arról értekezik, mennyi olyan dolog van modern világunkban, ami korábban elképzelhetetlen és ismeretlen volt, de mivel gáttalanul dőlnek ránk a hírek, nincs is idő elgondolkodni egy-egy változás jogosságán-értelmén, így sokszor csak legyintünk.

„Néhány éve ismeretlen fogalom volt az »NGO« (a betűszó feloldása, szó szerinti fordításban: nem kormányzati szervezet), nem hallottunk ilyenről. Most meg azt látjuk, hogy egy törvényen kívüli és feletti szervezeti forma lett. Vajon mennyi adót fizetnek, melyik országhoz tartoznak, milyen gazdasági formában működnek?

Aztán itt egy külön iparág, az embercsempészet. Magyarországon kb. kétezer embercsempész van börtönben. Rengeteg pénzbe kerül az ellátásuk. A kormány úgy döntött, hogy kiebrudalja őket az országból. Ez sem tetszik mindenkinek…
…Egy migránsnak három és fél millióba kerül, hogy Európába jusson. Vajon ki fizeti ezt és honnan van erre ennyi pénz?
Már nem lepődünk meg semmin. Csak legyintünk, ilyen a világ?”

Juhász Péter főmunkatárs a balliberális oldal érdekérvényesítésnek tűnő álságos politikai manőverezése homlokterébe került oktatásügy barikádharcos valóságának szentelte
„Ember vigyázz! Figyeld meg jól világod!” című rovatának cikkét, ebből is idézünk:
„Kedves harcosok, festményt összekenők, magukat fához láncolók, tejet kiöntők, vaddisznót, medvét védők! Tudnotok kell: a tudás hatalom, és ez a hatalom mindenhez kell, még a jó tojásrántotta készítéséhez is. Az iskola azért van, hogy ott szívd magadba a tudást, aztán nézz körül a világban, vesd össze a tanultakat a tapasztaltakkal, és csak azután mondj véleményt, de figyelj az ellenérvekre! Akkor magadtól is rájössz,  ha valamit nem jól tudsz, valamihez nem eléggé értesz, és ami a legfontosabb: képes leszel kiválasztani azt is, aki ért hozzá.
A tudás tartósabb sikerélmény, mint a tudálékosság.
Ne hozzatok szégyent a tanáraitokra!”