EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOT JELENT A SZÖKŐKUTAKBAN VALÓ FELFRISSÜLÉS

A szökőkutakat nem fürdésre tervezték, ennek ellenére főleg a nyári kánikulák idején egyesek a szökőkutak vizében szeretnének felüdülést találni – írja a kormanyhivatalok.hu.

A szökőkutak nem fürdési célt szolgálnak, a bennük lévő víz nem minősül fürdővíznek. Vizük szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, de akár állati ürülékkel is. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan nyálkás, csúszós réteg alakul ki, amiben a kórokozók elszaporodhatnak. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést vagy más gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozó baktériumok és vírusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik. Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek fogékonyabbak, mint a felnőttek.

Az esetleges fertőződése érdekében fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat: ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét és ne hűsítsék azzal arcukat, nyakukat.