NAGYSZERŰ NYITÓKONCERTTEL SZOMBATON ESTE ELKEZDŐDÖTT A 39. RÉGI ZENEI NAPOK FESZTIVÁLPROGRAMJA

Az immáron hosszú évek óta Vácott otthonra találó, nemzetközi rangú Régi Zenei Napok 39. évada nyitókoncertjének adott helyet szombaton este a Fehérek temploma, nem meglepő módon zsúfolásig megteltek a padsorok a hangverseny kezdetére.

A koncert felvezetésében elsőként Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte a közreműködő művészeket, a közönséget, a díszvendégeket.
– Nagyon nagy szeretettel köszöntöm minden kedves zeneszerető vendégünket. Óriási öröm, hogy a 39. Régi Zenei Napoknak, mint hosszú évek óta több korábbi évadnak, ismét Vác adhat otthont. A város barokk kori templomai és püspöki palotája, amelyek a 18. század levegőjét, hangulatát árasztják, megfelelő keretként, díszletként szolgálnak a nagyszerű barokk muzsikához, amelyet ezekben a napokban kiváló művészek előadásában hallhatunk majd – kezdte köszöntőjét Marton Zsolt.
Ezután megemlékezett arról, hogy Vác városát a 18. században nagy formátumú püspökök varázsolták azzá az ékszerdobozzá, amiben ma gyönyörködhetünk, így sorrendben Althann Mihály Frigyes, Eszterházy Károly és végül Migazzi Kristóf voltak, akik szellemiekben és anyagiakban nagyon sokat áldoztak azért, hogy a közel százötven éves török uralom után a város újra talpra álljon, benépesedjék, lakossága megerősödjön, gazdasága felvirágozzon.
A főpásztor kiemelte: a város fontos templomai néhány évtized leforgása alatt épültek meg, hirdetve Isten dicsőségét és az emberi alkotóképesség nagyságát, nem véletlen, hogy Mária Terézia is örömmel látogatott ide 1764-ben.
– A zene összekötő kapocs embertől emberig, nemzettől nemzetig. Olyan nyelv, amelyet közvetítők és tolmácsok nélkül is lehet értelmezni, és ami még fontosabb, élvezni. Ma leginkább erre az összekötő kapocsra van szükségünk ahhoz, hogy oda tudjunk fordulni egymáshoz, kapcsolatba tudjunk lépni egymással és leginkább békében tudjunk élni egymással, egymás mellett. Kívánom, hogy a zenei élmények töltsék fel önöket ezen a héten, leljék örömüket a zenében, és ez segítsen békében élni egymással családjainkban, munkahelyünkön, a társadalomban. Vigyék el önök is lelkükben a dallamokat, és – Kodály Zoltán egy szép gondolatához kapcsolódva – váljék a Régi Zenei Napok művészeinek segítségével virágos rétté ezen a héten Vác városa és mindannyiunk útja.

A megyéspüspököt követően természetesen Szamosi Szabolcs, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója is köszöntötte a nyitóhangverseny résztvevőit.
– Egyik este a teraszon ülve a kabócák hangjára lettem figyelmes, lehunytam a szemem és a nyár hangjait hallgattam, a madárcsicsergést, légyzümmögést, a közeli medencében a gyerekek hancúrozását és persze később a fűnyíró is megérkezett. Arra gondoltam hogy nekem és még pár ezer embernek a nyár hangjai nem csak ezeket jelentik, hanem a szabadtéri koncertek szél szárnyára kelő dallamait, az orgonák éjszakájának titokzatos muzsikáját, és Vác utcáit, ahol ilyenkor egy kicsit időutazásban vehetünk részt. A Régi Zenei Napok, mint a Filharmónia Magyarország közel negyven éves múltra visszatekintő eseménye nem csupán hazánkban különleges, hiszen ritka lehetőség a világban is, hogy szemináriumok és fesztiválprogramok ilyen szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Óriási dolog, hogy évről évre nagyon sok fiatal és tehetséges zenész érkezik hozzánk Vácra a világ minden részéből, akik azért jönnek, hogy kiváló professzoroktól sajátíthassák el a régizene játszás fortélyait, és olyan különleges koncerteket hallgassanak, mint amilyen a mai is. Remélem, hogy az itt élőknek megszínesíti hétköznapjaikat a fesztivál, a diákok pedig nem csak adnak, de kapnak is, új barátokat, a szép utcákon sétálás élményét, a Duna csodálatos látványát – fogalmazott köszöntőjében Szamosi Szabolcs.


A nyitókoncerten Händel g-moll concerto grosso, Op. 6. No. 6. című szerzeménye, Strattner: Sehet doch, ihr Menschenkinder című műve és még egy Händel mű hangzott el, a Dixit Dominus.

Előadták: Capella Savaria, Purcell kórus, szólistaként Kovács Lilla, Pintér Ágnes, Balogh Eszter, Bárány Péter, Gál József, Melkovics Zoltán, vezényelt Marcus Creed.

Ma este nyolc órai kezdettel – Régizenei kalandozások címmel – egy izgalmas, természetesen zeneművekkel színesített beszélgetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők a városháza udvarán, a műsorvezető Becze Szilvia, beszélgetőpartnere pedig Vashegyi György, a régizene játszás nagymestere, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.