JÚNIUS 17-E SZOMBATTÓL JÖNNEK A FÉLÉVI, FŐSZEZONI VÁLTOZÁSOK A VASÚTI MENETRENDBEN

A nyári idegenforgalmi főszezon kezdetén rendre számos változás lép életbe a MÁV-vonalak menetrendjében, az új menetrend június 17-től december 9-ig érvényes.

A négy héten át tartó előszezon után június 17-én, szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd. Az elmúlt években megszokott, a főváros és a Balaton közötti járatokon kívül (pl. Déli->parti, Kék Hullám, Katica, Vízipók) már a vakáció első hétvégéjétől közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást a nyaralók, kirándulók számára. Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált InterCity-kocsik száma, több korszerű FLIRT és KISS motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos InterCity-n.

A vakáció ideje alatt várható jelentős utasforgalom miatt kiemelten fontos, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt vegyék meg a jegyeket. A csoportok, kerékpáros csoportok pedig legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt.

Július elsejétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az új díjtermékkel a korábbiaknál is több utasnak kínál a vasúttársaság olcsó és egyszerű megoldást az utazáshoz. A változás a Balaton felé, felől közlekedő távolsági feláras vonatokat is érinteni fogja. A vármegye- és országbérlettel utazók az országbérlet.hu weboldal Balaton menüpontján belül tudnak tájékozódni a jelenleg elérhető vonatokról és a júliusi módosításokról.

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Ezek jelentős részét az idei évre is áthozza, azonban a főszezonban, szombattól további újdonságok is várhatók.

Június 17-től Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: az óránkénti váltásban induló, étkezőkocsit is húzó és kerékpárszállítási lehetőséget is biztosító Balaton és a nagy befogadóképességű kerékpárkocsit is szállító Tópart InterCity-vel, valamint a kétóránkénti, korszerű, alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonattal közlekedő Déli->Parti InterRégió vonattal.

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-től augusztus 20-ig munkanapokon is közlekedni fog, KISS motorvonattal.

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap esténként mentesítő KISS motorvonatok (nagykapacitású, alacsonypadlós és légkondicionált) indulnak a déli partról, az Esti Csók InterRégió Fonyódról, míg a Napfürdő InterRégió Balatonszemesről Budapestre.

A főváros és a Balaton északi partja között is háromféle, kétóránként közlekedő vonattal lehet utazni: a magyar gyártású IC+ kocsiban 1. osztállyal, prémium és bisztró szakaszokkal, továbbá nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival is rendelkező Kék Hullám InterCity-vel Budapest és Tapolca között. Budapest és Balatonfüred közt pedig a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is vontató Vízipók InterRégióval és a korszerű motorvonattal járó Katica InterRégióval.

A letölthető dokumentumban az 5. oldalon találhatók a Vác térségét közvetlenül érintő módosítások.

Ezek között az egyik fontos újdonság, hogy számos járat nem áll meg Vácrátót megállóhelyen.

2022-2023._evi_vasuti_menetrend_-_2._sz._modositas_0601