MOLNÁR J. PÉTER: ROSSZ HÍR – HOSSZÚ TÁVON VÁCON MARADHAT A VADDISZNÓ PROBLÉMA

Több mint egy hét elteltével reagált az önkormányzat a Vác belterületén megjelenő vaddisznók problémájára. Mondjuk az, hogy „reagált”, az erős túlzás. Kiírt valamit közösségi oldalára.

Ilyen és hasonló mondatokat: „Az elsősorban sötétedés után, forgalmas helyekre is bemerészkedő állatok ügyében – a szűk intézkedési lehetőségeivel élve – az önkormányzat a mielőbbi megnyugtató megoldást szorgalmazta.”

Aki nem olvasta volna, azok számára egy mondatra zsugorítjuk a tartalmat: az önkormányzat nem illetékes az ügyben, ezért együttműködési szerződést kötött a Vácdukai Szikra Vadásztársasággal, amelynek törvényi joga és kötelessége a belterületen megjelent vaddal „kapcsolatos problémák megoldása”.

Megnyugodhatunk: Vác Város Önkormányzata részéről az ügy le van tudva. Ezek után adott a kérdés: el fognak-e tűnni záros határidőn belül a vaddisznók Vác belterületéről? A válasz rövid, de sajnálatos: valószínűleg nem.

És azon kommentelőknek is van egy rossz hírünk, akik azt gondolják, hogy a vad azért jelent meg Vác belterületén, mert a környékbeli építkezések (szerkesztői megjegyzés: ebből előbb-utóbb akkora Samsung ügyet fognak gyártani a függetlenobjektív „természetvédők”, hogy csak úgy nyekken) kizavarják a zöldből a vaddisznókat. Nos, nem. Kapaszkodjunk meg: ezeknek a vaddisznóknak már a város a természetes élőhelyük, nem az erdő. Divatos szóval: urbanizálódtak. És miért is tűnnének el onnan, ahol születtek, és lám, milyen jól élnek?

De ami a fő: igaz ugyan, hogy Vác egész területe a Vácdukai Szikra Vadásztársaság vadászterületéhez tartozik, de sajnos ezek az állatok inkább a szomszédos, Sződ-Vácrátót Földtulajdonosi Közösség területéről jönnek a városba. És egyetlen megoldás velük szemben a kilövés. Mivel urbanizált állatokról beszélünk, befogásuk, áttelepítésük drága és felesleges. Rövid időn belül ugyanis újra megjelennek valamely belterületen. A kilövés pedig lássuk be nem a legnépszerűbb tevékenység egy ilyen frekventált területen, intenzív közösségi média mellett. Borítékolható a vita a vaddisznók helyi hovatartozásáról, mivel a területileg illetékes vadásztársaságé minden felelősség az ügyben.

Vác Város Önkormányzata tehát hátradőlt, innen a felelősség már nem az övé. De a probléma nem lett kisebb.