EGY ÖTLETPÁLYÁZAT MARGÓJÁRA: A FŐ KÉRDÉS, HOGY MIRE SZÁNJÁK INOTAYÉK A VÁROSI KÖNYVTÁR PATINÁS ÉPÜLETÉT

Van annak egy diszkrét bája, ahogyan Inotay Gergely alpolgármester a művelődési központ könyvtár funkcióval történő bővítésére kiírt ötletpályázat közönségdíj szavazásának minapi eredményhirdetése kapcsán ömleng és kioktatja a pórnépet közösségi médiás oldalán, a bejegyzés megmozgatta Közéleti Margó néven rendszeresen publikáló olvasónk fantáziáját is.

A folytatásban következzék olvasónk véleménycikke:

„Már a felvezetés nagyon böszme Inotay alpolgármester, városunk Kamu Gelije szövegében, hiszen elég álságos azt pedzegetni, hogy ha lenne 10 milliárd…, ha lenne támogató kormányzati hozzáállás…, ha lenne elérhető uniós forrás… Az a baj ezen feltételes félmondatokkal, hogy gyengécske főszereplőnk ezekkel azt sugallja-hazudja, mintha rajtuk semmi nem múlna. Pedig dehogynem múlik, sőt, ők a fő kerékkötők számos kérdésben, mint azt több elutasított vagy építkezés közben bedőlt nagyberuházás példája mutatja.

A tervpályázatra ötletelő szakembereknek természetesen magam is gratulálok, de folytassuk »ha«-val kezdődő feltételesekkel, mert ha lenne épkézláb, jól alátámasztott helyi beruházási terv, ha lenne együttműködési készség a városvezetés részéről, ha a város nem csak »állam bácsi« pénzes zsákjára várna, hanem maga is biztosítana, teremtene forrásokat – nos, ez esetben biztos előrébb tartanánk.

Fotó: Ribáry Zoltán

Az meg egyenesen röhej, hogy Inotay ezen ömlengésében – kioktatóan – emlékeztet a szavai szerint »nagy álmodóra«, Jorn Utzon dán építészre, aki megálmodta, majd megélte az Ausztrál “főváros” * emblematikus operaházának megépültét, Matkovich ki tudja hányas sorszámú alvezére semmi egyebet nem kíván magunknak, mint hogy e mintára az ő lázálmuk is megvalósuljon, legyen itt osztrák kisváros, vagy Naszály-hegyaljai Sidney….

Én meg azt mondom erre, hogy mi viszont mást kívánunk inkább , például a helyi képviselőként is fizetett alpolgármester elébb aszfaltot is álmodhatna, intézhetne a körzetébe, legalább néhány kátyúra.

No meg azt is várjuk a potentátoktól, hogy kevesebbet szájkaratézzanak vagy épp bájologjanak, fészbuk város(félre)vezetés helyett több hasznosat tegyenek!

De térjünk vissza a művközpont könyvtár funkcióval történő bővítésére vonatkozó városvezetői révedezés kérdésére is, mert egyre élénkebb a közérdeklődés abban a tekintetben, hogy mi végre is lenne ez a változás, miközben alig pár száz méterre ott van a Budapesti főúton a gyönyörű bibliotékánk, csak nem arról van szó, hogy azt viszont elkótyavetyélnék?”

* Névleg Camberra a kontinens-szigetország fővárosa, de a közigazgatáson túlmenően szinte minden másban (kultúra, sport, business…) Sidney ott az igazi központ.