MATKOVICH HAZUDIK – A REFORMÁTUSOK RÉSZT VETTEK VOLNA A FÓRUMON, DE NEM VOLT VELÜK EGYÜTTMŰKÖDŐ

Hiába állítja azt Matkovich Ilona, hogy együttműködik és tárgyalásokat folytat az Északpesti Református Egyházmegyével az iskolák esetleges egyházi tulajdonba kerüléséről, épp a témában megtartott lakossági fórumon hazudtolta meg saját magát. A reformátusoknak szükségük lett volna egy kivetítőre, hogy be tudják mutatni a Bernáth iskolával kapcsolatos fejlesztési terveiket, de a városházán nem tudták nekik biztosítani a szükséges technikai feltételeket. Legalábbis a reformátusok számára, mert az ESTV bejátszóit minden gond nélkül levetítették nagyképernyőn.

Matkovich Ilona hetek óta arról beszél, hogy az Északpesti Református Egyházmegye saját tulajdonába venné a Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolát. A polgármester szerint így az intézménnyel egy helyrajzi szám alatt lévő Madách Imre Gimnázium és egy további önkormányzati épület is az Északpesti Református Egyházmegyéhez kerülne.

A valóság ezzel szemben az, hogy a reformátusok nem tartanak igényt a Madáchra és a másik épületre. 

Az Északpesti Református Egyházmegye osztatlan közös tulajdon kialakításával azt szeretné, ha tulajdonukba kizárólag az a területrész kerülne, aminek jelenleg is törvényes vagyonkezelői, vagyis az önkormányzati tulajdonú épület használói a mindennapokban. Itt működik a Bernáth iskola, ők gondozzák és tartják fenn az épületet – tudtuk meg Nyilas Zoltán esperestől.

Az esperes elmondta továbbá, hogy kaptak hivatalos meghívást a témában összehívott lakossági fórumra és az volt a kérésük, hogy egy prezentáció keretében bemutathassák a jelenlévőknek a Bernáth iskolában tervezett beruházásokat, de erre nem kaptak lehetőséget.

„A részvételünknek egyetlenegy feltétele volt, hogy hadd beszéljünk az intézményünknek a fejlesztési terveiről és hogy ezeket a fejlesztési terveket megmutathassuk a lakossági fórumon résztvevőknek, azaz a kivetítőt használhassuk. Sajnos ezt az önkormányzat nem tudja számunkra biztosítani, ezért nem tudunk részt venni a lakossági fórumon” – fejtette ki Nyilas Zoltán egy korábbi interjúban.

Az egyházellenes Matkovichék tehát nem biztosították a szükséges technikai feltételeket a református egyház számára.

Ennek ellenére az ES TV több összeállítását is lejátszották a jelenlévőknek. A videók természetesen a balliberális városvezetés szemszögéből mutatták be az ügy hátterét.

Az Északpesti Református Egyházmegye távolmaradásáról a fórum vezetője annyit mondott, hogy meghívást kaptak, de „nem érkeztek meg”.

Matkovich Ilona pedig annyival elintézte, hogy „sajnálatos módon ebben a témában nem kívántak megszólalni.”