PETŐFIRŐL A FIATALOKNAK – TUREK MIKLÓS ELŐADÁSA A PIARISTA KILÁTÓ KÖZPONTBAN

A Váci Juhász Gyula Általános Iskola 167 felső tagozatos diákja és tanáraik vettek részt Turek Miklós irodalmi előadásán, amiben a színész-rendező Petőfi Sándor költészetének és korának egy részét mutatta be a közönségnek.

A Szőlőszem című előadás egy kísérlet Petőfi örökké aktuális szavainak újjáélesztésére. Petőfi versei minden évben legalább egyszer megszólalnak állami ünnepünkön, az általános iskolában már tanuljuk az Anyám tyúkját, és később megismerjük élettörténetét is, amely összeforrott a magyar történelemmel.

Turek Miklós szerint Petőfi költészete mégsem vonzó a magyar emberek szemében.

Elavultnak, sablonosnak érezzük szavait, mert annyiszor és olyan sokféle indulattal töltötten hallottuk már. De valóban idejét múlt-e ez a lánglelkű költőóriás? Valóban nem tud időszerű üzeneteket közvetíteni a 21. század Magyarországának, vagy csak a róla alkotott kép az elavult? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Turek Miklós az előadásával. 

A rendhagyó irodalomórának a Piarista Kilátó Központ adott otthont a Petőfi Klub keretében. A programszervezők a jövőben is terveznek hasonló rendezvényeket elsősorban a helyi és környékbeli fiatal-felnőtt, felnőtt korosztály számára – tudtuk meg Fekete-Obreczány Évától, a Központ intézményi kommunikációs szakmai koordinátorától. 

Hangsúlyozta, hogy az ilyen programokkal kívánják a Piarista Kilátó Központ közösségformáló szerepét erősíteni. Egy-egy alkalom pedig lehetőséget ad arra, hogy az emberek megismerhessék az épületet is.