MOLNÁR J. PÉTER: HANGULATOT KELT A VÁROSHÁZA A REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÜGYÉBEN, GYURCSÁNY IS CSATASORBAN

A következő napokban két, egymásra épülő eseménnyel építenek egyházellenes propagandát Vác város önkormányzata, és a mögötte álló politikai erők. Mielőtt ezt kibontanánk, foglaljuk össze az idáig vezető eseményeket.

Az elmúlt év végén egy törvénymódosítás lehetőséget adott az oktatási intézményeket fenntartó egyházaknak, hogy ingyenesen tulajdonba vegyék azokat az ingatlanokat, amelyeket ők üzemeltetnek, de telekkönyvileg nem hozzájuk tartoznak. A törvényhozó szándéka az volt, hogy egyszerűsítse az ügyintézést az ingatlanok fejlesztési beruházásainál. Vác város önkormányzatához két igény érkezett. Az Északpesti Református Egyházmegye a Bernáth Kálmán Református Gimnázium épületére, a katolikus Váci Egyházmegye pedig a Szent Család Katolikus óvoda épületére adott be igénylést. Az önkormányzat nem értve egyet, visszautasította ennek a törvénynek a betartását, és felhatalmazta a polgármestert arra, hogy tárgyaljon az egyházakkal az ügyben, mert szerinte a város ezzel jelentős vagyonvesztést szenvedne el.

Február végén az Északpesti Református Egyházmegye levelet írt Matkovich Ilona polgármesternek, amelyben részletesen és érvekkel alátámasztva magyarázza el, hogy miért kíván élni a tulajdonba vétel jogával az általa üzemeltetett Bernáth Kálmán Gimnázium épületére. A levélben kifejtették, hogy

  • az ingatlan értékét jelentősen növelni kívánják egy tornaterem, egy étkezőkonyha és étterem, szabadtéri sportpálya, és a városra nyitott közpark felépítésével.
  • az Északpesti Református Egyházmegye a közelmúltban 7 millió forinttal támogatta az iskolaváros zöldövezeti céljainak megvalósulását.
  • Vác városa semmiképpen nem szenved el vagyonvesztést, mert az egyházi tulajon csak négy feltétel együttes megléte esetén állhat fent, ezek bármelyikének megszűnte után a tulajdonjog visszaszáll a városra.

A levél végén azt kérték Matkovich Ilonától, hogy annak teljes tartalmát tegye közzé a város honlapján. Ezt egy eldugott hírben, csatolmányként feltöltve megtették ugyan, de az elmúlt hónapokban valóságos kommunikációs hadjáratot folytatva, hangulatkeltéssel, bujtatott egyházellenes propagandával szítottak mégis ellenségeskedést a témában.

Ezek után május 17-én a városháza lakossági fórumot szervez, hogy a már jól megdolgozott terepen tegye a megcsócsált falatot a váciak szájába, majd pedig maga Gyurcsány Ferenc jön nyulat elővarázsolni a kalapból.

Néhány gondolat konklúziónak.

Egy év múlva önkormányzati választás, és Matkovich Ilonának fel kellene mutatni valamit az elmúlt négy évből. Ha ez nem fog menni, akkor nem mutatni, inkább mutogatni fog. A csúnya kormányra, Rétvári Bencére, vagy éppen az egyházakra. És, mostani krokodilkönnyeit elnézve, akkor is sírhatott volna, amikor mindjárt az elején valódi vagyonvesztést okozott Vácnak a rendezvénycsarnok visszadobásával, vagy a színház visszabutításának idején.

De nem baj. Majd Gyurcsány megoldja.

MJP