IZRAELI TURISTACSOPORT JÁRT VÁCOTT, A VÁROSHÁZÁT A ”VÁCI NÁCIK” MIATT NEM KERESTÉK FEL

Turai János, a Váci Zsidó Hitközég elnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy május 9-én előzetes tárgyalások és hosszú egyeztetések után városunkba is ellátogatott egy 22 fős (tanárokból, mérnökökből, hivatalnokokból, többnyire különböző értelmiségi pályákon dolgozókból, köztük egykori váci lakosok leszármazottaiból idesereglett) izraeli turista csoport.

A vendégek zöme Givatayim város polgáraként érdeklődött különösen Vác iránt.
Igen, abból a Givatayim nevű városból érkeztek tehát, amely papíron még mindig partnertelepülése Vácnak.

Innentől kezdve idézzük Turai János beszámolóját:

„Valamikor önkormányzati vezetők és városi közalkalmazottak kedvenc csere-utazási célpontja volt Givatyim városa. Izraelből népes csoportok jártak Vácon, több esetben fellépett a városban a »Givatayim rózsái« nevű híres tánccsoport is.

A csoport egyik női tagja Givatayimban a városházán dolgozik, ő elmondta, hogy tudomása van arról, hogy többször megpróbáltak kapcsolatba lépni a váci hivatallal, de szerinte érdemleges válasz nem érkezett.

Miután a sajtóból tájékozódtak, nagyon negatív véleménnyel lettek az itteni viszonyokról. Ezért aztán Magyarországi tartózkodásuk alatt egyáltalán nem keresték a polgármesteri hivatalt.

Azt tudták, hogy a hitközségnek külön kapcsolata van városuk zsidóságával, így bizalommal jöttek hozzánk. A vendégeket fogadtuk, akik élénken érdeklődtek a magyarországi viszonyok felől.

Örömmel tapasztalták, hogy a zsinagóga megújult, a csoport többsége még korábban, romos állapotban látta.

Közöltük velük, hogy Magyarország kormánya segítségével az elmúlt évben az épületre teljesen új tető került és belül is megtörténtek a felújítások.

Ők többek között elmondták, hogy Nyugat-Európából nagyon sok zsidó család alijázott, alijázik (bevándorol) Izraelbe újabban, mert már nem látták, látják biztonságban az egzisztenciájukat, de még az életüket sem.

Jó érzéssel tapasztalták, hogy nálunk Budapesten és vidéken is sok zsinagógát és elhagyott temetőt felújítottak.

Csak egy dologgal nem tudtam nekik szolgálni, nevezetesen azzal, hogy bevezessem őket a városházára, de azt nem is kérték. De a hajdani jó kapcsolatok mindig felújíthatók, a közösen megélt élmények jó alappal szolgálnak a két város baráti kapcsolatának újragondolására, egy ilyen rövid kényszerszünet után.

Viszontlátásra! Gyertek majd a választások után!”

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Givatayim város tiszteletbeli polgára