SIGRAY ISTVÁN: LAKOSSÁGI FÓRUM HELYETT GOOGLE-DEMOKRÁCIA

A városvezetés valamikor szeretne valamiféle felújítást végezni a Széchenyi utcában. Ez akár üdvözlendő is lehetne (mondjuk 2019-ben meg is ígérték), csak hát az ördög a részletekben van. Amint a Szent István tér kapcsán, úgy a Széchenyi utca kapcsán is Google-kérdőívvel szeretnék a demokratikus kereteket átlépni.

Mi is történt?

Március 12-én egy Facebook-csoportot hozott létre a városvezetés mindenféle hírverés nélkül.

Aznap a frissen alakított, csak a bennfentesek számára ismert csoportban valaki név nélkül egy Google-űrlapot (kérdőívet) osztott meg azzal a kísérőszöveggel, hogy annak eredményét figyelembe veszik a tervek során. Ez azt valószínűsíti, hogy a városvezetés név és felelősség nélkül osztott meg egy kérdőívet. Arról is írt a kérdőív készítője, hogy a kérdőív eredményét „természetesen nyilvánosságra hozzák”. (Ez utóbbi kapcsán jelzem, hogy több, mint egy évnyi küzdelmembe került az, hogy a Szent István tér (egyébként unkorrekt kérdést is tartalmazó) kérdőívének eredményét nyilvánosságra hozzák).

A kérdőív gazdája, bár ott jeleztem ez irányú véleményemet, eddig nem kívánta megnevezni magát. A kérdőív nem ment át a helyi demokrácia fórumain:

  • sem bizottsági, sem testületi vitát nem találtam ezzel kapcsolatban,
  • a leginkább autentikus civil szervezetet, a Váci Városvédők és Városszépítő Egyesületet nem keresték meg.

Ez számomra az illemszabályok és a demokratikus keretek semmibevételét jelenti.

A történet azonban itt még nem ér véget. A Google-űrlapot mindenki annyiszor kitöltheti, ahány e-mail címe van, ezért annak eredményét nem lehet többségi álláspontnak tekinteni.

Ezen túl rászántam egy kis időt, és tesztként létrehoztam Google-űrlapot. Alapbeállítás esetén egy e-mail címről akárhányszor ki lehet tölteni az űrlapot. (Nem volt kedvem ellenőrizni – ha egyáltalán ellenőrizni lehet –, hogy mindez így van-e a mostani űrlap esetében is, mert egy általam demokráciaidegennek tartott eljárást még megtrollkodni sem vagyok hajlandó.)

A legsúlyosabbnak azonban azt tartom, hogy az űrlap gazdája folyamatosan láthatja a szavazás állását, és így csekély szavazat különbség esetén maga is beavatkozhat a szavazás eredményébe. Itt az űrlap érdemi kérdése a Hatvani kapu sorsáról szól, ezt nem garancia nélküli Google-demokráciásdival kéne eldönteni.

Ezek miatt szükségesnek tartom, hogy a városvezetés mielőbb kezdeményezzen egyeztetést a civilekkel, konszenzus keresési szándékkal folytassa le a politikai vitákat, szerezzen be az adatvédelemről és a garanciákról szóló szakvéleményeket, és ezek megnyugtató rendezése után felőlem akár egy új Google-űrlappal is kiválthatja a lakossági fórumot.

Sigray István egyetemi oktató