KMETTYNÉ BALOGH ZSUZSANNA PÉCHY BLANKA-DÍJAT KAPOTT

Örömmel számolunk be minden olyan váci országos díjazottról, aki sokat tett az élet bármely területén a közösségért, Vác hírnevének öregbítéséért. Nemrégiben Kmettyné Balogh Zsuzsanna,  1983-tól 2013-ig a Váci Madách Imre Gimnázium könyvtár – magyar szakos tanára Péchy Blanka-díjat kapott.

1995-ig az iskola könyvtára a Pest megyei Pedagógiai Intézet könyvtárával integráltan működött, így a megye iskolai könyvtárosainak továbbképzése, illetve szakmai segítése is feladatkörébe tartozott. A könyvtár számtalan programnak adott otthont, melyek közül a legjelentősebb volt a gimnázium alapítása 275. évfordulójának megünneplése során az öregdiák találkozó.

Tevékenysége túlmutatott a könyvtárosi feladatokon, a könyvtári ismeretek oktatásán

Aktívan bekapcsolódott a gimnázium pozitív képének formálásába, a hagyományőrzésbe.

  • Tájékoztatta a városi polgárokat a gimnázium életéről a gimnázium honlapján havonta frissülő Krónika-rovatban (2005-2010), az olvasás megszerettetésére szolgált az általa összeállított Virtuális könyvespolc-oldal,
  • szerkesztette a Suliújságot (2005-2010 között),
  • kiállítást állított össze névadónk, Madách Imre tiszteletére, összeállította
  • és szerkesztette a gimnázium 2009/10-es tanévének évkönyvét.
  • Rendszeresen írt tudósításokat a jelentősebb iskolai rendezvényekről, diákjaink eredményeikről a Váci Naplóba.
  • Nagy lelkesedéssel végezte a Tablók könyve (2008.),
  • nyugdíjazása után pedig, a Madách név felvételének 25. évfordulójára összeállított Jubileumi évkönyv (2014.) szerkesztését.
  • Segítette kollégái munkáját az iskolai rendezvényeken, amelyek közül a legnagyobb szabású minden évben a Madách-bál volt.
  • Számos előadást, versenyt szervezett a Magyar Nyelv Barátainak Körével a szép magyar beszéd és a helyes nyelvhasználat propagálására. Ezek közül a legemlékezetesebbek a Szérűskerti nyelvészeti napok és a Madách-szónokversenyek.
  • Jó kapcsolatot alakított ki a Katona Lajos Városi Könyvtárral, így számos író-olvasó találkozó volt a gimnáziumban.
  • Történeti interjúkat készített diák riporterekkel egy TÁMOP-pályázatban városunk neves polgáraival, közöttük számos pedagógussal.
  • Az intézményi minőségfejlesztő munkában való aktív közreműködés arra inspirálta, hogy e területen szakvizsgát tegyen. (2012)

Munkájáért több elismerést is kapott:

  • 1989-ben a Művelődési Minisztérium dicséretében részesült,
  • 2013-ban Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének kitüntetését kapta az Oktatást segítő munkáért,
  • 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától.
  • 2014-től nyugdíjasként aktívan tevékenykedik a nyelvművelésben.

A Dóra Zoltán elnökletével működő váci Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete tagjaként továbbra is részt vesz a 2012 óta középiskolások számára évente meghirdetett szónokverseny szervezésében, lebonyolításában illetve az egyesület tagjaival kirándulásokat, előadásokat szerveznek az általános és középiskolás diákoknak a magyar nyelv hetének megünneplésére.

Csatlakozott a Beszélni nehéz! körvezetők mozgalmához és az Anyanyelvápolók Szövetségéhez. Aktívan közreműködik a szövetség váci rendezvényeiben. (A váci csoport munkájának elismeréseként ebben az évben a körvezetők nyári tábora városunkban lesz, melynek szervezésében szintén részt vállal.) Egykori kolléganőjével, Oglné Czepek Máriával 2020 óta egyik szervezője az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny középiskolai Pest vármegyei döntőjének és társszervezője a Szép Magyar Beszéd verseny vármegyei válogatójának, elődöntőjének.

Írásai rendszeresen megjelennek a Váci Polgár című lapban, cikkeiben népszerűsíti az élőbeszéd művelését.

2023-ban a Győrben rendezett Kazinczy-szépkiejtési versenyen nyelvművelést segítő munkájáért Péchy Blanka-díjat kapott.

A kuratórium a díjjal az élőbeszéd művelését szolgáló mozgalmakban kifejtett kiemelkedő tevékenységet kívánja elismerni, illetve jutalmazni. Első alkalommal 1994 szeptemberében adták át.

Olvasóink nevében szívből gratulálunk!

Fotó: Reiser György Lukács