KÉRDÉS A MEMENTO MORI VÁCI VETÍTÉSEI KAPCSÁN: TALÁN VÖRÖS SZŐNYEGRE VÁRNAK A VÁROSVEZETŐK?

Mint arról már beszámoltunk, bárki jelentkezhet(ett) a Memento Mori – A váci legenda című film helyi bemutatóira, eddig két ilyen alkalomnak adott helyet a Piarista Kilátó Központ, ahogy az várható volt, telt házzal, májusban pedig négy vetítésre várja majd a közönséget a gyártó Real Pictures Production.

Rendszeres levelező olvasónk – közlése szerint – a második alkalmon volt ott, s sokan másokhoz hasonlóan ő is úgy fogalmazott szerkesztőségünknek küldött újabb karcos
véleménycikke bevezetéseként, hogy ezt a filmet minden vácinak látnia kell.

A magát most Közéleti Margóként megnevező olvasónk véleménycikke végtére is azért lett karcos, mert az őt az első alkalmon megelőző, illetve a második vetítésre vele tartó barátaival együtt úgy vették észre, hogy a szivárványos önkormányzati képviselő-testületi többség eddig nemigen képviseltette magát egyik közösségi mozi esten sem, s szerinte, szerintük ez bizony újabb szegénységi bizonyítvány a Matkovich-csapatnak.

„Na félreértés ne essék, nekem nem hiányzott túlságosan az akarnok nagyságos asszony, a három alpolgármesteri kandúr, meg az egész szivárványos csapat bármely más tagja sem, viszont az ő részükről nettó arcátlanság, szánalmas durcizás és dölyfösség ez a távolmaradás. Újabb körökből zárják ki ezzel saját magukat, de ez legyen az ő bajuk! Ellenben minden választópolgárnak tanulságos lehet, hogy ezek szerint ezt a brigádot nemigen érdekli a város múltja (ezen múlt egy világszenzációvá váló részletének feltárásáról szól ugyebár a film) és jövője sem, amennyiben nem ismerik fel, hogy mit profitálhat ebből Vác.

Cinikusan ellene vethetnénk ennek, hogy őket a jelen foglalkoztatja, azért dolgoznak éjt-nappallá téve, de egyre nyilvánvalóbb lehet mindenkinek, hogy a jelen is csak addig érdekli a Matkovich-rezsim tagjait, amíg hatalmon tudnak maradni, és busás közpénz jövedelmekhez juthatnak, családtagoknak és barátoknak is jócskán kedvezve mindenféle döntéseikkel.

Zárszóként még annyit, hogy a polgármester-asszony és vazallusai kárhoztattak és kárhoztatnak minden tőlük független, akár állami-, kormányzati-, vagy épp egyházi beruházásban megvalósuló fejlesztést, aztán ott bájolognak az átadó eseményeken, utólag meg igyekeznek mindent saját érdemként beállítani.

Végül egy költői kérdés, sejtés: Talán azt várja őnagysága, hogy vörös szőnyeg terüljön elé a városházától a Kilátóig, aztán érkezzen egy, az ő kicsavarodott, giccses ízléséhez illő hintó, amibe befészkelődhet, hogy tiszteletét tegye egy filmvetítésen, persze csak akkor, ha a vendéglátók a nagy családi vállalatcsoporttól fogadó lakomát is rendelnek hozzá – ezen a lehetőségen még agyalhatnának egy kicsit a filmkészítők.”

A váci vetítésekre a belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni e-mailben a film@vaconline.hu címen lehet.