TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK NAPJA ÉS JÓTÉKONYSÁGI MENTŐMOTOROS KONCERT A HÉTKÁPOLNÁNÁL

Az elmúlt évek hagyományát követve 2023-ban is megrendezik a Történelmi Emlékhelyek Napját Vácon, a Hétkápolnánál. Az idén május 13-án, 14:00 órai kezdettel induló programsorozatot a szervezők igen különleges céllal szeretnék bővíteni, ugyanis az eseményen a Magyar Mentőmotor Alapítvány is megjelenik, akik számára adománygyűjtő koncertet is tartanak.

Mivel várják látogatókat a teljes esemény során?

Az Emlékhelyek Napján számos történész, illetve komolyzenei előadó tart majd előadást, amely közben a látogatók megismerkedhetnek a 300 éves Hétkápolna rejtélyeivel, történetével.

A nap zárásaként adománygyűjtő koncertet ad a Váci Harmónia Kórus, akik az 1964-ben kezdték tevékenységüket, mára pedig közel 100 tagú vegyes karrá bővültek. A Harmónia kórus a Magyarországon elérhető legmagasabb szakmai minősítés, a ,,Hangversenykórus” birtokosa.

Egész nap adománygyűjtést tartanak a Mentőmotorosok részére támogatói jegyek formájában, fenntartásukat ezzel támogatva.

Emlékhelyek Napja programrész

14:00 – 14:05: Köszöntő, megnyitó Molnár Zsolt plébános
14:05 – 14:15: Bartók Béla Zenei Konzervatórium volt diákjai előadásában Kovács Mihály: Szonáta 2 oboáraSándor Ádám, Fehér Levente, Kovács Mihály előadásában
14:15 – 14:25: Cservenák Péter helytörténeti előadása, a Hétkápolna mint az 1848-as események tanúja.
14:25 – 14:35: Komolyzenei előadás – Albinoni: AdagioSándor Ádám, Fehér Levente, Kovács Mihály előadásában
14:35 – 14:45: Üvegablakok a Hétkápolnában, rövid templomtörténet – bemutatás
14:45 – 15:10: Petőfi Versfeldolgozások népzenei alapon – Thoma Noémi, Silló Réka, Lászlófi Radna tolmácsolásában

Kísérő és átvezető programok:

14:30 – 16:00: Találkozás és kötetlen beszélgetés a Magyar Mentőmotor Alapítvány képviselőivel, eszköz és felszerelés bemutató a Hétkápolna ajtaja mellett
15:10 – 15:20: Miért épp a mentőmotor?Varsányi Zoltán Mentőmotor Alapítvány
15:15 – 15:45: Rövid történeti séta a templomot övező területen az 1848-as események mentén haladva a templom ajtajától indulva és oda érkezve (Cservenák Péter helytörténész vezetésével)
15:15 – 15:45: Templombemutatás, kötetlen beszélgetés a hely történetéről (Molnár Zsolt plébános)

Liturgikus Program

16:00 – 16:50: Vác első Mentősmiséje, melyet Torma Joel atya mutat be – Szentmise bemutatása a kegytemplomban a Mentőkért, a mentésért, a Váci Mentőállomásért, a motoros mentőkért.
17:00 – 17:30: A Váci Harmónia kórus jótékonysági koncertje a Hétkápolnai Kegytemplomban a Magyar Mentőmotoros Alapítvány működésének javára

Hogyan zajlik majd az adománygyűjtés, a jótékonysági koncert?

A program teljes részében támogatói jegyeket árusítanak, mellyel közvetlenül a Magyar Mentőmotor Alapítványt tudják támogatni, fennmaradásuk, fenntartásukat biztosíthatják ezzel. A templom előtt álló mentőmotor mellett található majd a kihelyezett gyűjtődoboz, itt lesz lehetőség támogató jegyek vásárlására.

A programokon való részvétel díjtalan, aki szeretne hozzájárulni az említett közjószolgálati célhoz Mentőmotoros támogató jegy vásárlásával teheti ezt, mely összege minimum 500 forint, a végletekben pedig teljesen személyre szabható összege.

A szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak egy közösen eltöltött, jó hangulatú délutánra, fedezzük fel közösen a Hétkápolna és a Mentőmotor rejtett kincseit, értékeit!