MOLNÁR J. PÉTER: A VÁROS ELSŐ SZÁMÚ INGATLANÜGYNÖKE

Nem írok nevet, de a sztorit elmesélem, csak hogy az olvasó belelásson kicsit Vác város polgármesterének fejébe. De előtte egy régi viccről. Ugye mindenki ismeri azt a kevéssé szalonképes tréfát az egyszeri emberről, akinek bármilyen ábrát mutogat a pszichiáter, neki ugyanaz a fixáció jut eszébe. Valahogy így van ezzel polgármester asszony is, csak sokkal profánabb, vagy ha úgy tetszik: anyagiasabb módon. És most jöjjön a sztori.

Polgármester asszony látogatást tesz nem sokkal megválasztása után az egyik nem önkormányzati tulajdonú oktatási intézményben, és rácsodálkozik, hogy kívülről nem is látszik, mekkora a belső udvara.

És mi jut eszébe? Az, hogy mekkora értékű ingatlan ez tulajdonképpen!

Hát igen. A bizniszmen, oh bocsánat, bizniszvumen agyában folyton cseng a kassza. Jól tudja ezt már Vác úri közönsége is, hiszen Urbi et Orbi, ország-világ előtt árusított ki a városgazda csaknem kétmilliárd forintnyi ingatlanvagyont az elmúlt három évben. (E tárgynak nagy az irodalma, korábbi cikkek garmadában olvashat utána, akit érdekel). Ezen írás tárgya nem is ez.

Sokkal inkább az a farizeus magatartás, amelyet Matkovich Ilona tanúsít az utóbbi hetekben. Igen. Szinte halljuk, hogy ott bent miként szűköl az ingatlanügynök, hogy egy törvénymódosítás miatt egyházi tulajdonba kell adni INGYENESEN a Bernáth Kálmán szakiskolát, és a vele egy helyrajzi számon szereplő Madách gimnázium épületét. És miközben hullanak a krokodilkönnyek, hogy hajjajjaj, egymilliárdos vagyonvesztést fog elszenvedni a város (miközben a jelzett törvényben kikötött biztosítékok miatt ez nem így van), olyan mondat hangzik el, hogy idézzük:

„az önkormányzat egyik legfontosabb feladata a városi vagyon megőrzése.”

És, miközben elmorzsolunk pár könnyet mi is, lelki szemeink előtt feltűnik az egykori laktanya húszhektáros területe, amelyet 2005-ben ingyenesen kapott tulajdonba az önkormányzat az államtól, és amelynek súlyos forintokért való magánosításáról egy rejtélyes valakivel épp magánlevelezést folytat az ingatlanügynök asszony, és azon tűnődünk, hogy ha már van plafon a feje fölött, hát mikor szakad rá?

MJP