MEMENTO MORI: KISS STEFÁN MÓNIKA A VÁCI BEMUTATÓN MEGERŐSÍTETTE, HOGY VISSZATÉRNEK IDE, MERT ENNEK A FILMNEK FOLYTATÓDNIA KELL

Április 18-án Vácott, a Piarista Kilátó Központban is bemutatták a Memento Mori – A váci legenda című filmet, ami, mint elhangzott, már számos nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott, magyarán valóra válhat a terv és vágy, hogy az alkotás révén szerte a nagyvilágban minél többen tudomást szerezzenek a Fehérek temploma múmiáinak csodájáról.

A bemutató háziasszonyi szerepét betöltő Fábián Fédra a vetítés előtt a mikrofonhoz kérte a mozidarab egyik kutató szakértőjét, d. Pálfi Györgyöt.

– Köszönöm a szót, köszönöm a lehetőséget az antropológus szakma nevében, hogy megnyilvánulhatok egy antropológusokról, antropológiai kutatásokról is szóló film bemutatója előtt. Nem kis meglepetés volt ez a felkérés a bevezető konferálásra, de hát az élet ilyen, mindig vannak meglepetések, és a meglepetésekből lesznek az igazi nagy sztorik. Lassan harminc éve, 1994-ben volt egy fantasztikus meglepetés, ami sok kedves váci polgárt ért, utána elkezdődött a tudományos kutatás, erről szól ez a film, meglepetések sorozata, amire ez az alkotás épül, és egyben egy különleges szakmai történetről is. A világon sok helyen vannak múmiák, Egyiptom, Dél-Amerika juthat az eszünkbe, általában Vác csak a szakmabelieknek szokott beugrani a múmiákról, Kiss Stefán Mónika filmje viszont lehetővé teszi, hogy a szakmán kívülre is eljusson a váci múmiák híre és abban a méltó elismerésben részesüljenek a várossal együtt, ami megilleti őket – mondta ajánlóként az antropológus professzor.

Fábián Fédra úgy fogalmazott, hogy a producer-rendezőnek a hitelesség, a precizitás, a látványosság és a kaland ötvözése jelentette a zsinórmércét a forgatókönyv megírásakor, a felkészülés csaknem egy évtizedében, majd a film forgatása során.
– Egész egyszerűen belehabarodtam a múmiák valós és a valósághoz hozzáképzelt történetébe, a velük foglalkozó kutatásokba, ott akartam lenni minden vizsgálatnál, ide járva pedig szerelmese lettem Vácnak. Szerintem ez az egyik legszebb barokk város idehaza, de tágabb, európai értelemben is. Csodálatosak, lenyűgözőek a helyszínek, és már most kérek mindenkit, hogy ajánljanak a figyelmünkbe rejtettebb szépségeket, mert ha minden igaz, jövőre visszatérünk, forgatni a második részt, egyúttal máris bátorítom a helyieket, hogy majd akkor is lelkesen csatlakozzanak hozzánk statisztaként, legyenek tevékeny részesei a legenda további kibontakozásának – mondta Kiss Stefán Mónika.


Hozzátette: óriási dolog, hogy a város országgyűlési képviselője, Rétvári Bence minden tőle telhető segítséget megadott a film megvalósításához, hiszen ráérzett, mit hozhat majd Vácnak ez a mozi, hozzájárulva, hogy a valóban egyedülálló temetkezési és múmia leletegyüttes révén kiemelkedő jelentőségű idegenforgalmi úti céllá váljon a település.

Dr. Pálfi György 1989-ben szerezte meg biológus diplomáját a József Attila Tudományegyetemen, ahol ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként doktori kutatómunkát folytatott. A francia kormány doktori ösztöndíjával (1991-93) 1991-től három éven át Franciaországban, az Université de Provence doktori képzésében folytatott kutatómunkát. 1995-97 között „Magyary Zoltán” posztdoktori ösztöndíjasként a József Attila Tudományegyetemen kutatott és oktatott biológiai antropológia és paleopatológia témakörökben. A francia kormány posztdoktori ösztöndíjaival 1993 és 2001 között összesen hat évet töltött Franciaországban, ahol az Université de la Méditerranée Orvostudományi Karán dolgozott. Itt 2000-ben docensi státuszba került, 2001-ben habilitált. 2001-ben tért haza Magyarországra, ahol az Oktatási Minisztérium vezető tanácsosaként K+F programokkal és nemzetközi fiatal-kutatói hálózatokkal foglalkozott. 2002-2007 között öt évig a Párizsi Magyar Nagykövetségen dolgozott szakdiplomataként.
2007 szeptembere óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét, ahol biológiai antropológia és paleopatológia területeken folytat kutatási és oktatási tevékenységet.
2008-11 között az MTA Antropológiai Bizottság tagja, 2011 óta az MTA Antropológiai Osztályközi Bizottság elnöke. Franciaország miniszterelnöke 2013-ban az Akadémiai Pálma
Rend lovagi fokozatával tüntette ki.
Dr. Pálfi György 2020 szeptemberében csatlakozott a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának feltárási munkáihoz. Antropológusokból álló kollégáival oroszlánrészt vállalnak a feltárásban, hatalmas előrelépést jelentenek a tudományos eredmények megállapításában, a munka népszerűsítésében.
A szakember ezen munkája elismeréseként 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.