KILŐTTÉK A NASZÁLYT IS MEGJÁRT JELADÓS FARKAST, BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT A VADÁSZ ELLEN

A Naszály hegy környékén is járt az az M237-es kódjelű, Svájcban jeladóval ellátott farkas, melyet a boon.hu információi szerint egy borsodi ingatlannal is rendelkező vadász-vállalkozó lőhetett ki – írta meg a Boom.hu írását szemlézve a 0627.hu.

Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó farkas a Dunát átúszva kerülhetett a Naszály-hegy környékére.

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast.

„Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el” – írták közleményükben.

„Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre fogunk juttatni minden lehetséges jogi és etikai szempontot” – fogalmaznak.

A Gruppe Wolf Schweiz jelentése szerint a fiatal hím farkas a svájci Graubünden kanton Surselva körzetéből indult egy éve, egyszer elment Bécs északi határáig, ahol aztán irányt váltott, és végül a Fertő-tótól délre lépett be Magyarország területére. Az országban a Vértesben és a budai agglomerációban is észlelték. Majd miután elérte a Bükki Nemzeti Park működési területét a Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas, Nógrád vármegye keleti felén is tartózkodott.

Kiemelt kép forrása: Gruppe Wolf Schweiz