TÖBB MINT 400 DIÁK SZÉPÍTETTE A LIGETET

Miért nem éjszaka csinálják, amikor nem zavarják a pihenni vágyókat, kérdezték – e különös lakossági észrevételt kapva küldte el szerkesztőségünkbe Bíró György szervező a közleményét a sikeres ligettakarításról.

A programot az 1990-es években indítottuk, amikor az önkormányzat képviselői a városlakókat a Ligetbe hívták, hogy közösen végezzék el a húsvéti nagytakarítást. Azóta csak kevés képviselő érzi magáénak a programot (szerencsére, most is voltak ilyenek), de a diákok rendszeresen eljönnek a ligeti napra.

Az idén több mint 400 diák és tanár jelentkezett a programra, akik pénteken 9 órától délig dolgoztak a liget szebbé tételében. A programon nem csak az általános, hanem a középiskolások is részt vettek. Szombaton a civilek és a hét kápolna közösség vette át tőlük a munkát és ekkor jöttek ez azok a középiskolások, akiket pénteken nem engedtek el az iskolából.

A hétvégén került sor a Millenniumi Emlékkút kitakarítására, szemétszedésre a ligetben, a Gombás-patak parton és a kerékpárút mentén. Összegyűjtötték a száraz ágakat és lemetszették a cserjéket és a fákat, ahol szükséges. Sok segítséget jelentett a Mezőgazdasági középiskola két osztálya, akikre kertészeti szakmai munkát is lehetett bízni.

Persze a vandálok által tönkretett kukákat, a kettétört facsemetéket a gyorsulási versenyeken kivályúsodott ösvényeket nem tudják a diákok visszacsinálni, de talán így az ünnepekre méltóképpen készülhetünk, függetlenül attól, hogy valaki a természetben gyönyörködni, futni, vagy a misére érkezik.

Mivel az idén is sok diák jelentkezett a programra a Petőfi iskola diákjaiból jutott Deákvárra, míg a radnótisok a Munkácsy park szebbé tételén dolgoztak.

A ligettakarítás mellett a munka végeztével jutott idő a Hétkápolna templom megtekintésére is, sőt a karolinások énekeltek, a konzisok orgonajátékukkal tették emlékezetessé ezt a délelőttöt azoknak, akik a munka után betértek a templomba.

A programon a következő iskolák diákjai vesznek részt: Árpád, Juhász, Karolina, Földváry, Pivár, Cházár, Simon, Petőfi, Radnóti Konzi, Keri, Madách, Boronkay, Selye iskolák és a mezősök jönnek el a programra.

A diákok mellett civilek is eljöttek a szombati programra. Nem voltak sokan, de pont elegen voltak. Szerencsére a munka oroszlánrészét már a diákok megcsinálták, így nekik csak be kellett fejezniük az elkezdett munkát. Nekik azért is volt nehéz feladatuk, mert miközben sepregették a sétautakat, rossz szemmel néztek rájuk a kutyát sétáltató, vagy futó emberek, akiknek nem tetszett, hogy pont akkor takarítanak, amikor ők kutyát sétáltatnak. Miért nem lehet ezt éjszakára szervezni, kérdezte valaki az éppen ott sepregetőtől, aki ezt a szombat délelőttjét arra szánta, hogy tisztábbá teszi a ligetet a pihenni vágyók számára. (Hát igen, minden jótett elnyeri egyszer a méltó büntetését.)

A program végrehajtását az önkormányzat és a Hét Kápolna Közösség támogatta. Az összegyűjtött hulladékot a Városüzemeltető Kft. kollégái szállították el.

Bíró György