CIVIL SZOLGÁLTATÓ- ÉS TANÁCSADÓ IRODA A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET SZÉKHÁZÁBAN

A Fehérek temploma harangjainak beemelése és a Váci Reménység Egyesület új szolgáltatásának elindítása, a Váci és Észak-Dunamenti Civil Közösségi Iroda megnyitása bizonyult a lassan elmúló hét legfontosabb közéleti eseményének, utóbbira vissza is térünk gyorshírünket kiegészítve.

Dr. Bóna Zoltán, a Pest Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elnöke úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy ez az irodanyitás annak a fejlődésnek a záloga, hogy még hatékonyabb, még közvetlenebb lehessen a régió civil szervezeteinek támogatása tanácsadással, tájékoztató fórumok szervezésével, adott esetben afféle inkubátorházi jelleggel.

Rétvári Bence államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője nagyon fontos közvetítő szerepet játszott abban, hogy ennek a sajátos adottságú, Budapest közbeékelődésével teljes vármegyének az északi részén is legyen ilyen civil szolgáltató központ.
A politikus köszöntőjében kiemelte, hogy az államnak az alapvetően önkéntességre épülő civil világgal összefüggésben csupán az a dolga, hogy hozzáadjon, egyrészt akadályokat elhárítva, másrészt forrásokat biztosítva.

– A megye déli részén már régebb óta van ilyen központ. De lássuk be, nem életszerű, hogy a mi régiónkból is oda kelljen fordulniuk a civil szervezeteknek. Bízom benne, hogy ennek az új irodának a létrejötte is további lendületet tud majd adni az itteni, kisebb-nagyobb közösségekért tevékenykedő egyesületeknek, alapítványoknak – fogalmazott köszöntőjében Rétvári Bence.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára néhány szikár adattal is alátámasztotta a civil szféra fontosságát, megbecsülését mind a kormányzat részéről, mind társadalmi értelemben.

– Az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a civil központok támogatása, köszönhetően annak, hogy dinamikusan növekszik a Nemzeti Együttműködési Alap kerete, jórészt a nem megpántlikázott személyi jövedelemadó egy százalékok révén, tavaly egyébként 11 milliárd forint értékben 28 ezer civil szervezetet jelöltek meg a polgárok. A civil egy százalék rendszere határozottan jól működik, csakúgy mint az egyházi támogatásra lehetőséget adó másik egy százalékos hozzájárulás is. Itt egy abszolút hungarikumról van szó, Európában teljességgel párját ritkítja ez a fajta szolidaritási, hozzájárulási lehetőség – fogalmazott a politikus.

Dr. Radich Orsolya, a Pest vármegyei kormányhivatal főigazgatója egy bibliai igehelyet citált, amelynek szövege valóban tökéletesen leírja a civil szolgálat lényegét, azt, hogy a közösségért dolgozók a kovász szerepét töltik be szűkebb-tágabb pátriájukban.
– Kovásznak kell lenni, mert így hatással lehetünk a közösségre, szolgálhatjuk azt, másokat szolgálni, a közösségért munkálkodni egy igazi misszió, egy küldetés, köszönet jár mindenkinek, aki élteti az igazi értékeket – mondta a vendég.

Jeremiás 29: Fáradozzunk annak a városnak a jólétén, ahova az Isten állított bennünket és imádkozzunk érte az úrhoz, mert annak a jólététől függ a mi jólétünk is.

A Váci Reménység Egyesület (2600 Vác, Dr. Csányi L. krt. 58.) immáron a Váci és Észak-Dunamenti Civil Közösségi Szolgáltató Központ működtetője is egyben, az ezen feladattal összefüggő információkat a jövőben a klub honlapjának (www.vaciremenyseg.hu) vonatkozó új menüpontjában találhatják majd meg az érdeklődők, az ügyfélszolgálati idő helye és ideje: elnöki iroda, szerda 9.00 – 12.00 között, telefon: 20-564-9240.