DR. BEDNARIK ANASZTÁZIA ORGONAMŰVÉSZ HANGFELVÉTELLEL ÉS ÉLŐ KONCERTTEL IS MEGEMLÉKEZIK BACH SZÜLETÉSNAPJÁRÓL

Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész ezt a hetet teljes egészében Bach születésnapja ünneplésének szenteli, egyrészt legutóbb a mester egyik legnépszerűbb művének a Barátok templomában rögzített felvételét tette közzé közösségi médiás oldalán, vasárnap este pedig még több darabot előad a szerzőtől a budavári evangélikus templomban.

A Barátoknál jó másfél évtizeddel ezelőtt rögzített felvételen Johann Sebastian Bach Esz-dúr prelúdium és fúgáját (mely a Clavierübung III. gyűjteményt keretezi, s melyet szokás „Szentháromság” névvel illetni a fúga három témája és a hármas tagolás miatt) adja elő az orgonaművész.

Ami pedig az élő koncertélmény lehetőségét illeti: a budavári evangélikus templomban minden hónap első vasárnapján van orgonahangverseny, amely ezúttal a budavári Bach-fesztiválhoz kapcsolódik, Dr. Bednarik Anasztázia közreműködésével, a 18 órakor kezdődő koncertre díjtalan a belépés.

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 1685. március 31. (az akkor még ott használt Julián naptár szerint március 21.) – Lipcse, 1750. július 28.) barokk kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője.