A VÁCI „FŐPRÓBA” UTÁN BALSAI MÓNI (SHIRLEY VALENTINE) KAPTA A TATABÁNYAI MOST FESZTIVÁL KÖZÖNSÉGDÍJÁT

Nekünk váciaknak különösen szívet melengető hír a színház világából, hogy a napokban megrendezett MOST fesztiválon Balsai Móni nyerte el a közönségdíjat a Shirley Valentin című, lírai komédia hangvételű monodrámában nyújtott alakításáért, az előadást – afféle fesztiváli főpróbaként – nemrégiben itt, a szülővárosában is színpadra hozta a már számos díjjal elismert művésznő, „hazai pályán” is hatalmas sikerrel.

Így szól a távirati stílusú fesztiváli híradás:

Balsai Móni a Shirley Valentine c. monodrámában nyújtott hiteles alakításáért, mely a társas magány mindig aktuális kérdését veti fel, a MOST FESZT 2023 közönségzsűrijének díját kapta.
Willy Russell: SHIRLEY VALENTINE, fordította és rendezte: Ujj Mészáros Károly (a Jászai Mari Színház és a Garázs Színház közös előadása), játssza: Balsai Móni”.

Az előadás repertoárdarab egyébként a Centrál Színházban (1065 Budapest, Révay u. 18.), a legközelebbi jövőben április 5-én és 9-én lesz műsoron.

Balsai Móni saját közösségi médiás oldalán a köszönet mellett gratulált a fesztivál szakmai díjait elnyerő kollégáinak:

  • Legjobb monodráma előadás: Dedovity Tomity Dina: Szindróma (tragikomédia), rendezte és játssza: Dedovity Tomity Dina
  • Legjobb stúdiószínházi előadás: Bíró Zsombor Aurél: Mit csináljak, hogy jobban érezd magad (A TÁP Színház előadása), rendező: Kizlinger Lilla
  • Legjobb alakítás különdíja: Gyabronka József, a Pokol c. monodrámában nyújtott teljesítményéért.

A MOST Feszt az egyik leginnovatívabb vidéki műhely, a tatabányai Jászai Mari Színház eseménye, amelyet az idén már kilencedszer hozott tető alá a Crespo Rodrigo vezette
teátrum.

Ő így írt előzetesen az eseményről:

„Nagy öröm és komoly büszkeség számomra, hogy 9. alkalommal rendezhetjük meg a Jászai Mari Színház MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját. Az elmúlt évek válságos körülményei, a járvány okozta nehézségek után a jelenlegi gazdasági helyzet kedvezőtlen feltételei között sem vezetett bennünket más cél, mint hogy a MOST FESZT-et életben tartsuk. Hiszek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház két olyan forma, mely értékeivel rengeteg örömöt jelent játszónak és nézőnek egyaránt, ráadásul ez a fesztivál olyan színt képvisel a Jászai művészi palettáján, melyet legnagyobb sikereink között tartok számon. Reményeim szerint ebben az évben is sikerült olyan programot összeállítani, mely függetlenül attól, hogy elgondolkodtat, mélyen megérint vagy szórakoztat, mindenképpen magában rejti a katarzis lehetőségét…

Az idei fesztivál speciális adottsága, hogy párhuzamosan zajlik a tavasszal megrendezésre kerülő 10. Színházi Olimpiával, melynek két tatabányai előadását, a Kassai Állami Színház: Liliom és a Szlovén Nemzeti Színház: Maribor Immaculata című produkcióját a MOST FESZT 2023-hoz kapcsolódva mutatjuk be április 3-án és 6-án.