PETŐ CSILLA KEZDEMÉNYEZÉSÉRE VÁC IS CSATLAKOZOTT A HÁROM KIRÁLYFI, HÁROM KIRÁLYLÁNY MOZGALOMHOZ

Pető Csilla fideszes önkormányzati képviselő indítványozta, hogy Vác is csatlakozzon az országos Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz, ami idén februárban megvalósult a Polgári Fórum és a Piarista Kilátó Központ támogatásával. A 2009-ben, Dr. Kopp Mária orvos-pszichiáter által elindított kezdeményezés célja, hogy minden tervezett gyermek meg tudjon születni Magyarországon, és a fiatal családok meg tudják valósítani családalapítással kapcsolatos álmaikat. 

Ennek érdekében a fiatalokat leggyakrabban érintő problémákra, így a

  • pártalálási nehézségek,
  • instabil párkapcsolatok, 
  • támogató közösségek hiánya,
  • munka és magánélet összeegyeztethetőségének nehézségei, 
  • munkahelyi diszkrimináció a kisgyermekes munkavállalókkal szemben,
  • valamint negatív szülésélmény feldolgozása témájában rendszeresen előadásokat és fórumokat szerveznek országszerte, továbbá kiadványokon keresztül adnak nekik tanácsokat.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványai

A mozgalom 2013 óta több elismerést is létrehozott. Egyetemek, kórházi osztályok közoktatási intézmények, vállalatok és munkahelyek kaphatnak családbarát elismerést. Utóbbira Vácon is van már példa.

Pető Csilla vezetése alatt a Váci Család-és Gyermekjóléti Központ 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is megkapta a Családbarát Munkahely Díjat. 2021-ben pedig a Piarista Kilátó Központ részesült ugyanebben az elismerésben.

Az intézmények pályázhattak a díjra. A munkáltatók a családbarát szellemiség jegyében különböző programok, illetve az atipikus munkaforma bevezetésével támogatják a kisgyermekes, vagy az idős hozzátartozóikat ellátó dolgozóikat, így nem feltétlenül kell választaniuk a munka és a magánélet között.

Szintén a mozgalomhoz köthető a Vándorbölcső Program, a Babazászló Program és a Családok éve – gyereket a magasba rendezvény.

Pető Csilla célja, hogy a Vácon aktívan tevékenykedő, családokkal és gyermekekkel foglalkozó szervezetekkel, civil kezdeményezésekkel, alapítványokkal, segítőszervezetekkel, valamint egyházi keretek között működő csoportokkal felvegye a kapcsolatot annak érdekében, hogy a mozgalom eredeti küldetését közösen, minél szélesebb körben népszerűsíteni tudják.