BOGÁNYI GERGELY MOST SAJÁT TERVEZÉSŰ ZONGORÁJÁN JÁTSZIK CHOPIN-MARATONT, EZÚTTAL A ZENEAKADÉMIÁN

Új Chopin-sorozattal készül a Zeneakadémia nagytermében Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt díjas zongoraművész. A koncerteken az előre megadott program mellett a közönség kívánságait is teljesíti sorsolás alapján. A művésszel együtt így a publikum ugyancsak részese lehet a műsorok kiteljesítésének.

Érdekesség, hogy ez az első olyan sorozat, amit Bogányi Gergely az általa fejlesztett futurisztikus zongorán szólaltat meg.

Az előzmény a nemzetközi médiában is nagy visszhangot keltő 2010-es Chopin-maraton, amelynek keretében a váci díszpolgári címmel is elismert Bogányi Gergely a Müpa nagytermében két nap alatt eljátszotta Chopin összes, szólózongorára írt művét, ami egyedülálló művészi és egyben fizikai teljesítmény.

Most, 2023-ban az általa legkedvesebbnek, legfontosabbnak tartott művek mellett a „Felhívás keringőre” címet viselő háromrészes sorozatban Bogányi Gergely játékra hívja közönségét ebből a hatalmas életműből: egy hosszú műlistából az érdeklődők választhatják ki az eljátszandó darabokat. A kiválasztás sorsolás útján történik az est házigazdájának vezetésével. Az első koncerten Bolla Milán, a további két eseményen Bősze Ádám lesz a házigazda.

A Chopin-maratont 2010-ben Bogányi Gergely egy Fazioli hangszeren játszotta. A művész 2015 óta tökéletesíti az általa kitalált és csapatával megalkotott, teljesen új felépítésű és egyedi formájú Bogányi-zongorát, amely a múlt hagyományait és a jelen technikai lehetőségeit ötvözi, és amelyből már világszerte számos darab található ismert koncerthelyszíneken.

Ez lesz az első alkalom, hogy egy Chopin-sorozat a Bogányi-zongorán hangzik el, ami fontos mérföldkő a művész életében.

Felhívás keringőre, Bogányi Gergely sorozata

Helyszín: Zeneakadémia, nagyterem

IDŐPONTOK:

  • április 26.,
  • október 9.,
  • november 25.