DÜHÖSEK A VÁCIAK MATKOVICH FIÁNAK BIZNISZE MIATT

Aggódnak a Kőhíd utca környékén élők a várható hatalmas forgalom miatt, ami szerintük az életük részévé fog válni, amikor beköltöznek az új szomszédok a jelenleg épülő lakóparkba. A helybéliek már az első kapavágás óta ellenzik a Geo-Art Team Kft. beruházását. A cég Pajor Dániel kezében van, aki Vác baloldali polgármesterének, Matkovich Ilonának a fia.

A felháborodott váciak nemrég a HírTV stábjának nyilatkoztak a botrányos beruházásról. Így vélekedtek:

„Undorító, ezt nem lett volna szabad engedni.” 

„Annyi ember idecsődül, se utak, egyszerűen létezni nem tudunk, hát nézze meg, itt áll most is a nagy kamion, alig férnek el az autók. Képzelje el, az a 48 család ide beköltözik. Mi lesz itt?”

Jogos kérdés, hogyan fog hatni közel félszáz család beköltözése arra a területre, ami a helyieknek korábban a pihenést jelentette a város egyik nyugalmas, zöld övezetében. Sokak szerint a környék infrastruktúrája nem bírja majd el a megnövekedett terhelést.

A váciak már a kezdetektől nehezményezik, hogy ők már csak akkor értesültek a lakópark építéséről, amikor kivágták a korábban a területen lévő fákat. A csalódott és felháborodott emberek tavaly novemberben egy lakossági fórumot hívtak össze, amin Matkovich Ilona polgármestert kérdőre is vonták. Voltak, akik közölték vele, már bánják, hogy rá szavaztak. Matkovich akkor azzal védekezett, hogy ő semmit sem tudott a saját fiának, Pajor Dánielnek a beruházásáról. A lakossági fórumról készült videofelvétel itt megtekinthető.

A Váci Fidelitas elnöke szerint nem újkeletű dolog, hogy Matkovich Ilona önhatalmúlag jár el olyan ügyekben, amik a városlakókat nagy mértékben érintik.

„Polgármester asszony fordítva ül a lovon. Egy polgármesternek a város lakóit szolgálnia kellene. Ezzel szemben ő azt hiszi, hogy ő itt a királynő és ő itt uralkodik a város lakói fölött. Volt Vácon egyébként egy ilyen beszélgetés, amikor egy váci polgárnak azt mondta, hogy ő itt a város első embere, ebben a városban az van, amit ő akar. Úgy látszik, hogy a második a fia, a fiához köthető cég, és ide megépítheti ezt az ingatlant” – fejtette ki véleményét Szabó Csaba.

Egy hasonló beruházást teljesen más színben lát Matkovich Ilona, vélhetően azért, mert nem a fia cége építtette a Harangliget lakóparkot.

A tavaly decemberi közmeghallgatáson egy városlakó közlekedésbiztonsági szempontból hívta fel a képviselő-testület figyelmét a Híradó téri útkereszteződésre. A felszólaló részletezte, hogy milyen nehéz átjutni az osztott útkereszteződésen, csúcsforgalomban akár több percet is igénybe vehet. Hozzátette, hogy ott van a buszforduló, a volt laktanya területén pedig a kézilabda akadémia. A gyereküket edzésre vivő szülők folyamatosan jönnek-mennek a kocsikkal, a kézilabdások pedig gyalogosan közlekednek az úton. Sok a kismama is, akik a közeli lakóparkból indulnak sétára. A forgalmas útszakaszon viszont nincs se gyalogátkelőhely, sem pedig közeledési lámpa. A lakos elmondása szerint a közeli, nemrég épült Harangliget lakóparkba csak 2020-ban több mint 32 család költözött be, ami miatt nagyobb lett a jövés-menés. 

Matkovich Ilona ezzel mélységesen egyetértett, olyannyira, hogy rögtön a lakóparkot építtető vállalkozóra hárította a felelősséget, aki szerinte nem gondolt a következményekre; ráadásul eltűnt és nem lehet vele együttműködni. A városvezető szűkszavúan még annyit fűzött hozzá, hogy a probléma megoldása benne van a tervükben, de nem közölte, hogy mekkora távlatokban. 

A váci lakos végül Kászonyi Károly önkormányzati képviselőtől kapott kérdésére választ nemrég levélben. Kászonyi azt írja, hogy “a területet érintő hatásokra kialakítandó forgalomszabályozási beavatkozások megtervezéséhez szükséges tanulmányok elkészítése a tervezői megbízás és szerződéskötés fázisában van. A tanulmány vizsgálati eredményének és ajánlásának megfelelően lehet beszélni forgalomirányító lámpa, körforgalom kiépítéséről. A jelenlegi buszmegálló szerkezeti méretei és buszmegálló funkciója miatt körforgalommá nem alakítható át.”

Továbbra is kérdéses tehát, hogy mikor és hogyan oldódik meg a Híradó tér környékén élők problémája. Annyi biztos, hogy ott egyetlen év alatt részben 32 család beköltözése miatt bolydult fel a közlekedés, a még épülő Kőhíd lakópark viszont 48 család otthonává fog válni a jövőben.