PETŐ CSILLA VÁROSFEJLESZTÉSI JAVASLATAI, AMIT A BALOLDAL MÉLTATLANUL ÉS INDOKLÁS NÉLKÜL ELKASZÁLT

Az alábbiakban közöljük Pető Csilla (FIDESZ) önkormányzati képviselő 2023. január 20-ai határidővel bekért beruházási, fejlesztési javaslatait, amelynek önkormányzati „megigénylése” bár a helyi demokrácia látszatát keltheti ugyan, de attól oly álságos, hogy Matkovich Ilona ugyan folyamatosan kéri a jobboldali képviselőktől az együttműködést, sőt a kormány felé való lobbizást, ennek ellenére e baloldali ciklusban példa nélküli volt az, hogy befogadtak volna csak egyetlen jobboldali képviselőtől is bármely városfejlesztési, költségvetést érintő javaslatot. 

Kérjük olvasóinkat, hogy ítéljék meg most maguk, hogy ezekből mit és miért nem lehetett elfogadni az osztrák kisvárost ígérő baloldali többségnek!?

  1. Az előző években folyamatosan jelzett, azonban változatlanul fennálló probléma a lakosság által megnövekedett autóhasználatból adódó, napi szintű parkolási gondnak az eredményes és megnyugtató megoldása. Főként a lakótelepi övezetekben található utcákban jelent ez aktuálisan is egyre nagyobb kihívást és nehézséget. Érintett utcák: Cserhát utca, Ipoly utca, Garam utca, Vág utca.
  2. Szintén évek óta kezdeményezem, hogy a Cserhát utca mögötti, 4935/1. illetve a 4932. Hrsz.-on szereplő, „vízmosás” részként közismert zöldövezetnek a hasznosítását és telekrendezését. Lehetőség szerint egy multifunkciós közösségi térnek a kialakítását szorgalmaznám, mely a szabadidő hasznos eltöltésére, pihenésre egyaránt alkalmas lenne. Ez a terület hosszú évek óta rendezetlen és méltatlanul elhanyagolt. A város fejlesztési koncepciójának a kidolgozásakor valamiért mindig elkerüli a város vezetőinek a figyelmét.
  3. Deákvár az utóbbi években az egyik leglátványosabban fejlődő városrész. Azonban ehhez szorosan hozzátartozna az infrastruktúrának a fejlesztése is. A biztonságos közlekedés, a közbiztonság érdekében a közvilágítás kérdésének a megoldása az alábbi utcákban halaszthatatlan: Hordó utca, Altány utca, Hegymester utca, Szederfasor felső szakasza.
  4. Csapadékvíz elvezetésének a fejlesztése szintén megkerülhetetlen kérdés az alábbi utcákban: Akó, Hegymester, Altány, Hordó, Szederfasor.
  5. Útburkolat kialakítása/javítása az alábbi utcákban: Akó, Hegymester, Altány, Hordó, Szederfasor. Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a Deákvárra költözőknek a száma, sok fiatal család választja otthonának ezt a városrészt. Napi szinten tapasztalható probléma-nehézség, hogy a felsorolt utcákban az útburkolat hiánya miatt se gyalogosan se babakocsival nem lehet közlekedni.
  6. Ingyenes WIFI használat a Március 15. tér, Duna parti sétány, Konstantin tér, Deákvári főtér, KRESZ Park, Szent István tér, Rákóczi tér, Szakképzési Centrum, valamint az önkormányzat által felügyelt, karbantartott játszóterek mindegyikén.
  7. A balesetmentes közlekedés, a közbiztonság szempontjainak figyelembevételével gyalogosok részére járda kialakítása a Törökhegy és a kórház közötti szakaszon.
  8. Kerékpárutak bővítése és fejlesztése. Fontos szempontnak tartanám azt a felismerést, hogy a kerékpár ugyanúgy a forgalom egyenjogú résztvevője, mint bármely más a közlekedésben résztvevő jármű. Az autóközpontú gondolkodást az emberközpontú gondolkodásnak kellene felváltania, ami a gyaloglást és kerékpározást részesítené előnyben. Számos előnye ismeretes, nem szennyezi a levegőt, zajmentes, csökkenek a torlódások, valamint az egészségmegőrző hatása sem elhanyagolandó.
  9. Ágaprítási szolgáltatás bevezetése, elérhetővé tétele a váci lakosok számára. A levegő minőségének és védelmének érdekében Vác városában is tilos a kerti hulladékoknak és az avarnak az elégetése. Szükségszerű a tavaszi munkálatok megkezdésekor, hogy a kiskertekben keletkezett zöld hulladékoknak, gallyaknak a felhasználására és hasznosítására egy gazdaságos és működtethető megoldásnak a kidolgozása. Megfigyelhető, hogy Váchoz közeli településeken már korábban bevezették az ágaprítási szolgáltatást, melyet hatékonyan és gazdaságosan működtetnek. Ennek a jó gyakorlatnak a lehetőség szerinti adaptálására lenne szükség annak érdekében, hogy a kiskert tulajdonosoknak nehézséget jelentő problémára, egy hathatós, gyakorlati megoldással tudjunk szolgálni!
  10. Kutyaürülék tárolására alkalmas tároló edényzetek kihelyezése. A felelősségteljes kutyatartás szorgalmazása, és ezen feltételeknek a biztosítása érdekében javasolnám Vác Deákvár azon részein, ahol eddig a kutyaürülék tárolására alkalmas edényzetet nem helyeztek ki, ebben a költségvetésben biztosítsanak rá keretet.
  11. Deákváron, a Jézus Szíve templom mögötti zöld területen – a biztonságos közlekedés feltételeinek valamint a mindenkori lehetőségek figyelembevételével – a megnövekedett személyautó használatból adódó parkolási problémát meg kellene oldani, parkolási koncepciót kell kialakítani.
  12. A levegő szennyezettségének a mérését szolgáló eszközöket, berendezéseket kellene telepíteni, valamint a levegő minőségének és tisztaságának a megőrzése érdekében előremutató megoldásokat, alternatívákat kell kidolgozni.
  13. A környezettudatosság, az energiafelhasználás és hulladéktermelés, az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében a lakossági komposztálás lehetőségének minél szélesebb körben való népszerűsítését kell támogatni.