LEMONDÁSI HULLÁM A KÖRNYÉKEN: GÖD, VERESEGYHÁZ, ZEBEGÉNY – MOST JÖN VÁC?

Idén februárban néhány nap eltéréssel mondott le tisztségéről Göd és Veresegyház polgármestere is. Úgy tűnik, hogy fogynak Vác baloldali polgármesterének, Matkovich Ilonának a szövetségesei. 

Balogh Csaba, a DK, a JOBBIK, az LMP, a MINDENKI MAGYARORSZÁGA, a MOMENTUM és a PÁRBESZÉD közös jelöltjeként nyerte meg a 2019-es önkormányzati választást Gödön. Elmondása szerint azóta tud sikereket felmutatni, de politikusként most mégis hátralép. Lemondása talán nem érte nagy meglepetésként a gödieket, miután Balogh tavaly májusban kilépett a Momentumból. Ennek előzménye az volt, hogy 2020 júniusában kettészakadt az ellenzéki tömb Gödön, mert komoly feszültség alakult ki a Momentum és a DK-LMP-Jobbik képviselői között.

Balogh Csaba egyébként támogatóra talált Vác ellenzéki polgármesterében. Matkovich Ilona is részt vett januárban azon a közmeghallgatáson, amin sokan a gödi Samsung bővítése ellen tiltakoztak.

Veresegyház polgármestere, Pásztor Béla 58 év után hagyja el pozícióját február végén. Hivatali ideje rekordnak számít Magyarországon, ilyen hosszú ideig ugyanis senki sem vezetett települést az országban.

Pásztor Béla ugyan függetlenként nyerte el a veresegyháziak bizalmát, mégis részt vett Matkovich Ilona váci baloldali polgármesterrel és Karácsony Gergellyel, Budapest ellenzéki főpolgármesterével egy konferencián tavaly januárban.

Zebegény polgármestere, Parádi Katalin – aki a közösségi médiában előszeretettel fricskázza a kormány döntéseit – is fontolgatja lemondását. Erről egy facebook-bejegyzése árulkodik. 

Mint írja:

„Jelenleg fontolóra veszem azt a lehetőséget, hogy magam is a Kormányhivatalhoz fordulok az aljegyző példáját követve, és kérelmezem a testület feloszlatását, mint felelős vezető.”

Írta ezt azután, hogy egy zebegényi lakos szavazást indított a közösségi média egy nyilvános csoportjában. A kérdés így szólt: „Zebegény közéleti válsága (a többségi testületi csoport és a polgármester közötti pro és kontra háború) ront a település helyzetén?”

168 szavazat érkezett a kérdésre. A válaszadók közül 101-en mondták azt, hogy oszlassa fel magát a testület, és írjanak ki időközi polgármester-és képviselőválasztást. Parádi egyébként tavaly októberben függetlenként nyerte meg az időközi választást, miután a település korábbi vezetője, Hutter Jánosné egészségügyi problémák miatt lemondott tisztségéről.

A lemondási hullám tehát elkezdődött a környéken, és ennek fényében felmerül a kérdés, hogy Matkovich Ilona vajon követi-e társai példáját, és szintén távozik-e a székéből?

Annyi biztos, hogy a váciak zsebében már több okból is kinyílt a bicska.

  • Egyrészt támadják a városvezetőt azért, mert a Geo-Art Team Kft. – ami Matkovich fiának, Pajor Dánielnek a cége – a helyiek tiltakozása ellenére is luxuslakóparkot épít a Kőhíd utcában.
  • Másrészt lehet, hogy váciak kerülnek utcára az említett cég egy másik botrányos beruházása miatt. A Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasháznak ugyanis a fennmaradási engedélye, és az építési engedélye is semmis a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében.
  • Emellett a választásokon zöld szemléletet hirdető Matkovich előszeretettel vágat ki egészséges fákat a közterületeken, a régi lőtér területén pedig vélhetően illegális hulladéklerakást végeztet.