KEGYETLENÜL BÍRSÁGOLNAK MATKOVICHÉK

Büntetést büntetésre halmoz a váci közterület-felügyelet. Csak idén már több mint egymillió forintos helyszíni bírságot szabtak ki, a pótdíjak mértéke pedig meghaladja a kétmillió forintot.

A váci képviselő-testület, valamint a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság februári ülésén számoltak be arról, hogy

idén január 1-je és január 23-a között összesen 1.131.447 forint helyszíni bírságot szabtak ki 110 esetben a közterület felügyelők közigazgatási bírság hatálya alá tartozó, gépjárművel elkövetett szabályszegések és közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással kapcsolatos bírságok címén.

Lássuk, mit jelent mindez a gyakorlatban. Az önkormányzat rendelete hosszasan taglalja, hogy ki követ el szabálysértést. Mi most ebből néhányat említünk meg. Amellett, hogy valaki tiltott helyen parkol, a kijelölt patkolóövezetben nem vált jegyet, vagy járművével a be-és kiszálláshoz, illetve a folyamatos fel-és lerakodáshoz szükséges időt meghaladóan tartózkodik korlátozott forgalmú övezetben, az is szabályt szeg, aki 

  • nem engedélyeztet közterületi rendezvényt, vagy azt nem a bejelentett időpontban tartja meg
  • köztemetőbe állatot bevisz
  • ingatlanán dolgokat úgy raktároz, hogy ezzel a rovarok és rágcsálók elszaporodását elősegíti
  • közterületen fás szárú növényeket vág ki a jegyző engedélye nélkül
  • nem gondoskodik sétálóutcában az ingatlanától mért 4 méter széles sávban a közterület tisztántartásáról, síkosság mentesítéséről
  • nem gondoskodik az ingatlana telekhatárától az úttestig terjedő közterület tisztántartásáról, a fű vágásáról.

A felsoroltak közül több esetben akár 200.000 forintos büntetést is kaphatnak a váci lakosok. 

A februári bizottsági ülésről készült jegyzőkönyvben az áll, hogy a helyszíni bírságok megfizetésére 30 nap áll rendelkezésre, aminek mértéke – levetítve az egész évre – kb. 50%-os arányt mutat. A meg nem fizetett helyszíni bírság esetén szabálysértési feljelentést tesznek. A pótdíjat a kiszabástól számított 15 napon belül lehet megfizetni. A határidő lejárta után a követelést behajtó cégnek továbbítják. 

Azt, hogy parkolási eljárásból rengeteg van folyamatban Vácon,  a város jegyzője, dr. Zsidel Szilvia is elmondta a képviselő-testület februári ülésén. Szavai szerint:

„Jelenleg két parkolóellenőrrel látjuk el a feladatot, illetve egy kolléganő teljes állásban csak az adminisztrációval foglalkozik, és még a munkaidején túl is foglalkozik a feladatokkal, tekintettel arra, hogy olyan jelentős mennyiségű parkolási feladat van.”

Utánajártunk annak is, hogy tavaly mennyi pénz folyt be a városkasszába a lakosság sarcolásából.

Az önkormányzat által közzétett nyilvános adatok szerint 2021. december 17. és 2022. december 31. között a közterület felügyelők összesen 34.326.662 forint bírságot és 34.240.625 forint pótdíjat szabtak ki Vácon. 

Ehhez közel hasonló összeget idén is produkálniuk kell a közterület-felügyelőknek, ugyanis a Matkovich Ilona-vezette baloldali önkormányzat a tavalyihoz hasonló nagyságrendben gondolkodik.

A 2023-as költségvetésben az áll, hogy egyéb bírságok címén 34.000.000 forint bevételre számítanak. 

Ezek közé sorolják a szabálysértési, pénz-és helyszíni bírságokat; az önkormányzati rendelet megsértése miatti eljárási bírságból származó befizetéseket, illetve a közigazgatási bírság önkormányzatot megillető részét.