EGYRE NAGYOBB MATKOVICHÉK SZEMÉTDOMBJA, ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁST VÉGEZHETNEK AZ EGYKORI LŐTÉREN

Vélhetően illegális hulladéklerakás közben érte tetten a váci Fidelitas elnöke a Váci Városfejlesztő Kft.-t. A dolgozók egy egész platónyi szemetet öntöttek le a régi lőtér területén a napokban. Az esetről videófelvétel is készült. 

A Fidelitas helyi elnöke rögzítette, amikor a jármű megérkezett a területre, majd azt, ahogy a munkások leöntötték a rengeteg szemetet. Szabó Csaba szerint

„a baloldali városvezetés a választási kampányban zöldnek hazudta magát, ezzel szemben nem hogy nem zöldek, de (a jelekből ítélve – szerk.) még tudatosan is szennyezik a környezetet. A régi lőtér területét évek óta szeméttel és zöldhulladékkal töltik fel.” 

Több, a birtokunkba jutott légfelvétel is bizonyítja, hogy amióta Matkovich Ilonáék vezetik a várost, egyre nagyobb szemétdomb van a régi lőtér területén. Az önkormányzat tulajdonában álló telken a hulladéklerakás és a fák kivágása előtt egy erdő volt, amit a 2019 előtti drónfelvételek is alátámasztanak. Jelenleg művelés alól kivett terület, mégis folyamatosan hordják oda a szemetet.

2015.
2019.
2022.

A fotókon jól látható, hogy Matkovichék 2019-es hivatalba lépése óta drasztikusan megnőtt a szeméttel borított terület aránya az egykori lőtéren.

A területen végzett pusztítás és a hulladékkal történő feltöltés vélhetően a talajra és a talajvizekre is károsan hat.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Htv.) 62. §-a alapján hulladékgazdálkodási tevékenységet – beleértve a gyűjtést, a szállítást, a kezelést, valamint a hulladékgazdálkodási létesítmények üzemeltetését – hatósági engedély és nyilvántartásba vétel nélkül nem lehet folytatni.

Tehát, amennyiben a váci önkormányzat hulladékkezelési engedély nélkül helyez el szemetet az említett területen, úgy azzal jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenységet végez.

E-mailben kerestük Matkovich Ilonát, hogy megtudjuk van-e érvényes engedélyük a hulladéklerakásra, de megkeresésünkre nem reagált.

A Fidelitas elnöke videóját azzal zárta, hogy meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy ne maradjon következmény nélkül a baloldali vezetés környezetszennyezése. Szabó Csaba videója itt tekinthető meg.