EGY WALLENBERG ELŐTT TISZTELGŐ NAGYSZERŰ FESTMÉNY IS MENEKÜLT STÁTUSZT KAPOTT A K16-OS GYŰJTEMÉNNYEL

Felmérhetetlenül nagy tétje volt annak, hogy a kormány közbeavatkozásának köszönhetően a városvezetés végül nem tudta elvenni, kisajátítani, megkaparintani a Káptalan utca 16.  alatti, a Modern Művészeti Gyűjteménynek is helyet adó ingatlant, érdemes több szempontból is rávilágítani ennek a mentőakciónak a jelentőségére.

Most például a vészkorszakban ezrek életét megmentő Raoul Wallenberg portréját és a zsidó lét életképeinek festőművészeti ábrázolásait helyezzük előtérbe. Annál is inkább, mivel a jövő héten ismét Vác (közelebbről a Piarista Kilátó Központ) lesz a házigazdája a néhai svéd diplomata nevét viselő középiskolai vetélkedő egyik területi megmérettetésének.

A Modern Művészeti Gyűjtemény egyik kiemelkedően fontos szegmense a “Szól a kakas már…” című kollekció, amely Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművésztől való, az életmű zsidó vonatkozású alkotásaival a középpontban – az anyag összeállítása csaknem öt évtizedes műgyűjtő munka eredménye.

Aztán ott van egy kortárs, ma is rendkívül aktív váci művész, Zalubel István egyik kiemelkedő jelentőségű festménye is, a nagy méretű alkotás méltó emlékeztető Wallenberg embermentő hőstettére.

A vetélkedőre visszatérve leszögezhetjük: érthető, hogy a főszervezők ezúttal nem valamelyik önkormányzati intézményt választották helyszínnek, hiszen a mostani városvezetésnek (a mézesmázos, hagymázas irkálmányokon, szpícseken túl) nem sok köze van Wallenberg szellemiségéhez, hiszen még mindig megtűrnek a szivárványos frakcióban olyanokat, akik korábban bőszen lájkoltak, posztoltak antiszemita megnyilvánulásokat.

Ez a helyzet tisztázásra vár hölgyek-urak, ott a városházi hatalmi körben. Lássák be végre, hogy ezt nem lehet szőnyeg alá söpörni, itt másféle söprésre van szükség. Mert különben egy gyékényen árulnak az illető alakokkal.