MODERN MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY: REFLEKTORFÉNYBEN FLAMM FERENC MUNKÁSSÁGA

Miközben a Matkovich-rezsim egyre inkább rombolja a kulturális életet (Váci Dunakanyar Színház haknihellyé butítása, kiállítások megszüntetése, független kultúraszervezők üldözése), addig például a városvezetés egyik páriája*, Papp László műgyűjtő, a városházi ingatlanügynökségtől megmenekült Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője új időszaki kiállítást hozott tető alá a Káptalan utca 16. alatt.

Az új időszaki bemutató fókuszában Flamm Ferenc festő- és grafikusművész munkássága áll, a gyűjtemény és ezen kiállítás megtekintéséhez is időpont-egyeztetés szükséges a 30/ 258-0269-es telefonszámon, a belépés díjtalan.

Az alkotóról így ír a wikipédia:

Flamm Ferenc 1946-ban született Budapesten, zsidó családban. Szüleit Raoul Wallenberg mentette meg a deportálástól, amiről ő már egész fiatalon tudomást szerzett, és talán ennek is köszönhető, hogy 1976-ban Svédországba emigrált. Szülei halála után a hagyatékból ő kapta meg nagyapja kipáját, imakönyvét, édesanyja sárga csillagát és zsidó vonatkozású dokumentumokat. Ezek ébresztették fel benne zsidó identitását, és elhatározta, hogy művészetében is megörökíti ezt az »új életérzést«”.

Az időszaki kiállítás megnyitása már csak azért is nagyon időszerű, mert épp a jövő héten lesz Vácott a középiskolai Raoul Wallenberg vetélkedő egyik területi megmérettetése, melynek azonban ezúttal nem a város valamelyik kulturális intézménye, hanem a Piarista Kilátó Központ ad helyet – nyilván nem véletlenül.

*Pária jelentése, átvitt értelemben: szerencsétlen ember, akit kitaszítottak egy közösségből; vallási-néprajzi értelemben elnyomott, jog nélküli ember.