CIGÁNYOK IDEJE, AVAGY ROMA KÉPZŐMŰVÉSZEK CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSA BRÜSSZELBEN

Tíz roma alkotó, köztük a Vácott élő Bari Janó festőművész mutatkozhat be az Európai Parlamentben március 3-án nyíló és a hónap végéig látható tárlaton, melynek fővédnöke Járóka Lívia, volt EP képviselő.

A kiállító művészek: Bari Janó, Bódi Barbara, Farkas Attila, Ferkovics József, Gaudi Márton, Kállai Gilda, Lakatos Klára, Orsósné Rácz Gyöngyi, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Vári Zsolt.
Bari Janól így ír a wikipédia:

„Alkotó periódusának kezdetén a tájképfestészet vonzotta, majd Salvador Dalí szürreális festészetének hatása alá került. Kísérletező művész, sok mindent megpróbált, mire kifejlesztette saját egyedi stílusát. Gyakran részt vett performanszokon, vonzotta az avantgárd, alkotott háromdimenziós műveket, azaz szobrokat. A szobrokhoz különböző anyagokat, például tollat, színes ruhát, fémet használ. Kedvenc színe a barna, s annak a legkülönbözőbb árnyalatai, ad is magyarázatot a művész saját kedvenc színválasztására:

»Ha van reinkarnáció és ha újjászületek, akkor is a barna színt választanám, tehát cigány akarnék lenni. A barnát a fájdalom jelképeként is látom: amikor pl. a szöget megeszi a rozsda, mennyire fáj annak a szögnek, hogy el kell múlnia, át kell alakulnia semmivé.«

Számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt és szerepel és aratott sikert absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel. Van olyan év, amikor minden hónapban kiállít, fiatal felfedezettjeit is biztatja, mutatkozzanak be a nyilvánosság előtt akár kávéházakban, könyvtárakban, stb. Görögországtól Amerikáig több magángyűjteményben is megtalálhatók képei, itthon többek közt a Roma Parlament galériájában és a cigány festők gyűjteményes állandó kiállításán.”